Mariustuca.ro / La Congresul American Society of Clinical Oncology (Chicago, 29 mai-2 iunie), oncologii mizeaza pe imunoterapie in lupta cu cancerul (Autoare: Magda Marincovici)
Imunoterapia, metoda care se bazeaza pe reactia sistemului imunitar, este in centrul atentiei la congresul anual de oncologie de la Chicago (29 mai-2 iunie a.c.) al American Society of Clinical Oncology (ASCO), transmit corespondentii la acest eveniment pentru Science et Avenir.
La Congresul ASCO 2015 sunt prezentate 5.000 de studii si participa 30.000 de specialisti. Din Europa, Franta s-a inscris cu 450 de comunicari, urmata de Germania cu 408 si Italia cu 363. Armele anti-cancer sunt din ce in ce mai complexe, administrate din ce in ce mai precoce, adesea sub forma de combinatii, si sunt din ce in ce mai scumpe, considera prof. Agnes Buzin, presedintele Institutului National al Cancerului din Franta, referindu-se la terapiile anti-cancer. Sunt terapii inventate in marile laboratoare farmaceutice, foarte sofisticate, cu nume greu de pronuntat si extrem de costisitoare. Dar vedeta acestui celebru congres este, fara nici o indoiala, imunoterapia, ultima arma contra cancerului, despre care s-a discutat inclusiv la precedentele congrese ale ASCO.
Imunoterapia consta in activarea sistemului imunitar, mai precis a limfocitelor T, astfel incat sa atace mai eficient celulele tumorale. Imunoterapia s-a dovedit eficienta in cancerele grave ale pielii (melanoame), demonstreaza un amplu studiu international. Dar pielea nu este singurul organ care poate beneficia de imunoterapie. La ora actuala, se testeaza imunoterapia in cancere ale vezicii, ORL, colon, ficat.
Principiul imunoterapiei : In mod normal, celulele maligne sunt distruse de celule sistemului nostru imun. Dar unele celule maligne reusesc sa se ascunda, secretand la suprafata proteine (de exemplu, PD-1 si CTLA-4). Aceste proteine ajuta celulele canceroase sa devina invizibile pentru limfocite, care, in mod normal, au misiunea de a le distruge. Rezultatul: cancerul se poate extinde. Imunoterapia consta in inhibarea actiunii acestor proteine. Doua molecule si-au dovedit eficienta: pembrolizumab tinteste receptorul PD1 si ipilimumab, receptorul CTLA-4. In ambele cazuri, celulele maligne devin vizibile pentru sistemul imun, care poate sa-si faca treaba, adica sa le distruga.