Mariustuca.ro / In SUA, in zece ani, s-a dublat numarul ranilor provocate de pantofii cu tocuri inalte (Autoare: Magda Marincovici)
In SUA, in ultimii zece ani, s-a dublat numarul ranilor provocate de pantofii cu tocuri inalte, potrivit unui studiu publicat la jumatatea lunii mai in Journal of Foot and Ankle Surgery. Cercetatorii de la Universitatea Alabama din Birmingham (SUA) au recenzat aproximativ 3.294 de rani provocate de pantofii cu tocuri inalte, 123.355 accidente ce au necesitat prezentarea la serviciile de urgenta, in SUA.
In linii mari, 8 femei din 100.000 se ranesc din cauza acestor pantofi, altminteri eleganti, proportia avand tendinta clara de crestere mai ales la categoria de varste intre 30 si 39 de ani (11 femei din 100.000) si la categoria de varste intre 20 si 29 de ani (18,4 la 100.00).
80% dintre rani sunt localizate la laba piciorului si glezna. Daca purtarea pantofilor cu tocuri inalte este sic, ar trebui sa stim ca, din punct de vedere medical, aceasta moda provoaca mari probleme, spune Gerald McGwin, principalul autor al studiului, citat de France TV Infos. Medicii atrag atentia ca a merge cu acest tip de pantofi reduce, pe termen lung, miscarea musculara in zona gleznelor, ceea ce provoaca disconfort si tulburari musculo-scheletice. 20% dintre rani sunt localizate la umar, genunchi, coloana, cap. Daca sunt purtati frecvent, acesti pantofi provoaca dureri si modificari la nivelul coloanei vertebrale, spun autorii studiului. Am observat ca aproximativ jumatate dintre rani sunt provocate acasa, ceea ce confirma ideea ca purtatul acestui tip de pantofi trebuie adaptat la orice ocazie, spune Gerald Mc Gwin.
Pentru a evita aceste rani, cercetatorii recomanda doamnelor si domnisoarelor, care isi asuma zilnic riscurile asociate cu tocurile foarte inalte, sa scurteze frecventa si durta purtarii acestui tip de pantofi. Philippe Villeneuve, podolog, presedintele Asociatiei de Posturologie Internationala, ne mai recomanda sa alternam pantofii cu talpa plata cu cei cu tocuri.