Ziua News /Irinel Popescu: Academia de Stiinte Medicale, un for de consacrare pentru elita medicinei romanesti
Academia de Stiinte Medicale a fost si ramane un for de consacrare pentru elita medicinei romanesti si in acelasi timp este o institutie care isi propune sa serveasca comunitatea careia ii apartine, a declarat marti presedintele Academiei de Stiinte Medicale, Irinel Popescu, in cadrul sesiunii solemne prilejuite de implinirea a 80 de ani de la infiintare a institutiei.
- Academia de Stiinte Medicale a fost infiintata in 1935 prin decret regal, a traversat apoi perioada comunista si a renascut in democratia romaneasca de astazi. Este o institutie veche si totusi mereu tanara. Academia de Stiinte Medicale a fost si ramane si in prezent un for de consacrare pentru elita medicinei romanesti. In acelasi timp este o institutie care isi propune sa serveasca comunitatea careia ii apartine indeplinind multiple functii. Una dintre ele, pe care si-a asumat-o inca de la inceput, a fost aceea de ameliorare a starii de sanatate a populatie. Si in prezent, cu ajutorul Ministerului Sanatatii, Academia de Stiinte Medicale participa si furnizeaza expertiza pe care o poseda la elaborarea de programe si politici de sanatate, a spus Irinel Popescu.
El a multumit tuturor ministrilor sanatatii care au inteles rolul Academiei de Stiinte Medicale si care i-au intarit si consolidat pozitia.
In context, medicul a aratat ca institutia este coordonatoarea cercetarii medicale din Romania si are peste 70 de nuclee de cercetare.
Irinel Popescu a mai spus ca in ultimul an Academia a accesat doua programe de cercetare cu finantare europeana, unul avand ca scop dotarea cu angiografe in 17 centre de cercetare, iar celalalt care isi propune instruirea a 3.000 de cadre medicale - medici si asistente - in domeniul transplantului de organe.
- Academia de Stiinte Medicale nu neglijeaza aspectele educationale. Academia incearca sa se implice in invatamantul post-universitar prin manifestarile pe care le organizeaza, si care sunt creditate cu puncte ale CMR, si prin integrarea studentilor in programele de parteneriat pe care urmeaza sa le stabileasca in cursul acestei veri cu Universitatea din Edinburgh. Academia de Stiinte Medicale coordoneaza in momentul de fata Comisia de bioetica a medicamentului care are un rol foarte important in studiile clinice si care completeaza paleta de evenimente si activitati de cercetare pe care le coordoneaza institutia noastra. La nivel international, Academia de Stiinte Medicale a manifestat si manifesta o larga deschidere si o buna insertie in circuitul academiilor europene si nu numai, a adaugat prof. dr Irinel Popescu.
Sursa: agerpres.ro (autor: Roberto Stan, editor: Cristina Tatu)