Senatorul Ion Rotaru a sustinut o declaratie politica intitulata: Padurile, comoara verde a Romaniei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Situata in centrul geografic al Europei, Romania cuprinde cinci din cele zece regiuni biogeografice recunoscute oficial in Uniunea Europeana: alpina, continentala, panonica, pontica si stepa, tara noastra detinand astfel cea mai mare diversitate biogeografica in comparatie cu celelalte tari comunitare. Aceasta diversitate este datorata procentului ridicat de ecosisteme naturale si seminaturale. Au fost identificate peste 780 de tipuri de habitate din care majoritatea, habitate terestre.
Padurile reprezinta o componenta fundamentala a acestei biodiversitati, ele adapostind peste jumatate din efectivele populatiilor de urs din Europa si circa 40% din populatiile de lup. Desi au o ridicata valoare economica, functiile nemateriale ale padurilor au o importanta incomensurabila pentru om, asigurand existenta vietii pe Pamant. Padurile furnizeaza cea mai mare cantitate de oxigen, aproximativ doua treimi din oxigenul consumat de oameni, animale, microorganisme, industrie, agricultura, este preluat din atmosfera prin aprovizionarea acesteia de catre copaci. Tot ele filtreaza apa din precipitatii, prin scurgerea acesteia printre straturile de muschi si frunze moarte, asigurand o apa limpede si curata. De asemenea, absorb o importanta cantitate de CO2 (gaz cu efect de sera), contribuind la reducerea poluarii, avand o influenta benefica asupra mediului, dar si a solului prin impiedicarea alunecarilor de teren si eroziunilor provocate de ploaie sau vant. Totodata protejeaza terenurile prin capacitatea de a reduce mult din marimea viiturilor in cazul ploilor torentiale, prin retinerea unei mari cantitati de apa in coronament si litiera si cedarea acesteia treptat.
In Romania ultimilor ani defrisarile masive si de multe ori ilegale si-au spus cuvantul si in ceea ce priveste aceste aspecte negative ale alunecarilor de teren si viiturilor. An de an, primavara, in sezonul inundatiilor, acestea fac ravagii in anumite zone din tara, producand pagube materiale imense, dar si pierderi de vieti omenesti. Schimbarile climatice care s-au petrecut pe teritoriul tarii noastre, fenomenul de desertificare care afecteaza zona de campie si devine din ce in ce mai amenintator, inzapezirile drumurilor, care in fiecare iarna izoleaza anumite zone din tara, sunt cauzate in parte tot de taierile nerationale de paduri.
Considerat bun de interes national, indiferent de forma de proprietate, fondul forestier national trebuie administrat si exploatat in concordanta cu prevederile legale ce instituie obligatia asigurarii unei gospodariri durabile a ecosistemelor forestiere. Din pacate, in Romania suprafata impadurita este sub media europeana (27% fata de 32%) si departe de optimul evaluat in studiile privind schimbarile climatice si desertificarea, care este de 40%. Mai mult, in ultimii 10 ani, media suprafetei impadurite a fost de 4.000 ha pe an, in conditiile in care Codul Silvic prevede obligativitatea impaduririi a doua milioane de ha pana in 2035.
Prezenta declaratie vine in contextul sarbatoririi pe data de 10 mai a Zilei Pasarilor si a Arborilor, o zi al carei scop este sa ne aminteasca tuturor ca trebuie sa fim in armonie cu natura, sa avem si sa nu ne pierdem acea sensibilitate si acel respect pentru natura si pentru mediul in care traim, dar si in contextul recentelor evenimente privind reactia societatii civile fata de posibilitatea amendarii proiectului noului Cod Silvic. Concret, protestele care au avut loc zilele trecute au plecat de la intentia de a se elimina sau modifica limita de 30% impusa prin noul Cod Silvic oricarei companii in procesarea unei specii de arbori din Romania si care afecteaza interesele austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer. Asupra respectivei companii planeaza suspiciuni ca ar fi achizitionat cantitati de lemn provenite din taieri ilegale, motiv pentru care Ministerul Mediului a declansat un control privind legalitatea achizitionarii lemnului.
Taierile ilegale de copaci reprezinta un subiect foarte sensibil pentru Romania, lucru dovedit si de reactia oamenilor care au iesit in strada, in conditiile in care tara noastra a avut foarte mult de suferit de pe urma acestor practici. In mass media au fost periodic difuzate reportaje cu privire la mafia lemnului, la felul in care se distrug padurile Romaniei in cel mai mare dispret fata de natura, fata de lege, fata de dreptul fundamental al oamenilor la un mediu sanatos si echilibrat ecologic si urmarile catastrofale pe care le au aceste defrisari masive.
Semnalele societatii civile arata ca s-a ajuns la un nivel de saturatie din punct de vedere al tolerarii abuzurilor, iar masurile pentru combaterea si eliminarea acestora nu mai pot astepta. Padurile Romaniei necesita si sunt indreptatite la acelasi gen de protectie de care se bucura padurile din celelalte state ale Uniunii Europene. Dincolo de valoarea economica a materialului lemnos care poate varia in functie de interese individuale, valoarea intrinseca a naturii si a componentelor acesteia, in speta padurile, este aceeasi peste tot in lume. Padurile din tara noastra sunt la fel de valoroase ca padurile din Austria, din Germania sau din oricare alt stat sau regiune de pe glob.
Viziunea conturata la ultima conferinta ministeriala de la Oslo a organizatiei Forest Europe, care a reunit reprezentanti ai ministerelor cu atributiuni in domeniul padurilor din UE, traseaza urmatoarele obiective pentru anul 2020: ...un viitor in care toate padurile Europei sa fie vitale, productive si multifunctionale. In care padurile isi aduc contributia la dezvoltarea durabila prin asigurarea bunastarii oamenilor, a unui mediu sanatos si a dezvoltarii economice in Europa si peste tot in lume. In care potentialul unic al padurilor pentru a sustine o economie verde, atenuarea schimbarilor climatice, conservarea biodiversitatii, imbunatatirea calitatii apei si combaterea desertificarii, se realizeaza in beneficiul intregii societati.”
Protectia mediului inconjurator se numara printre cele mai importante probleme de care depinde soarta omenirii. Mediul ambiant este un sistem a carui integritate este asigurata prin functionarea echilibrata a subsistemelor sale (umane si naturale). Padurile, ca resurse naturale sunt finite, iar capacitatea lor de neutralizare a efectelor nocive rezultate din activitatile umane, este limitata, ceea ce face cu atat mai imperioasa adoptarea unor masuri de protectie si conservare adecvate. De existenta si sanatatea padurilor depind sanatatea si chiar existenta noastra.