Senatorul Florea VOINEA a sustinut o declaratie politica intitulata: In Catilinam Quarta - In Senatu habita. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Legibus idcirco omnes servimus, ut liberiesse possimus - De aceea ne supunem cu totii legilor, ca sa putem fi liberi. Am citat din discursul lui Marcus Tullio CICERO - Pro Cluentio, sustinut in anul 66 i.H. si care a reprezentat peste 2 milenii un principiu fundamental de etica juridica. Suntem insa martorii unor evenimente de un absurd gargantuesc care ma fac sa reconsider autenticitatea unor principii care mie mi-au modelat si guvernat existenta. Se pare ca nu este nici necesar si nici suficient sa fii un cetatean cu reverentiozitate fata de lege pentru a te bucura de dreptul corelativ - elementar - de a fi liber. Simpla delatiune - stoarsa de la orice individ dispus si predispus - este suficienta sa fii arestat, judecat si condamnat intr-o sumara succesiune demna de Evul Mediu, dinamitand crezul lui Cicero conform caruia: Apud bonum iudice argumentam plus quam testes valent - In fata unui judecator bun, argumentele valoreaza mai mult decat martorii. Iuvenal rezuma ceea ce se intampla in zilele noastre cu mai mult umor si mai putin ceremonios:
Pregateste-ti bautura ce-a baut-o Mithridate,
De mai vrei sa vezi o floare si smochine sa culegi,
Sa n-ai soarta ce-i pandeste pe atatia tati si regi;
Iar cand te asezi la masa si iti toarna vin nepotul,
Nu uita sa-ti iei din vreme, parinteste, antidotul!
(Decimus Iunius IUVENALIS - Satira XIV - Pilda parintilor)
Subit, sarabanda arestarilor cu mare popularitate si mediatizare pe masura - declansata strategic, pentru a obtine ovatii generalizate, cu aceea a detestabilei camarile a dansatorului prin carciumi concomitent si presedinte de tara - s-a metamorfozat intr-o aglomerare de arestari care au depasit cadrul interpretarii acestora ca act de justitie si reparatie materiala si morala. Mediatizarea premeditata, desantata, deseori tendentioasa prin ante-pronuntare, face ca actiunile DNA-ului sa para mult mai coordonate cu mass-media decat cu organele de cercetare penala si orientata mult mai mult catre manipularea populatiei decat spre un autentic act de dreptate. Tintele arestarilor nu au mai fost prezentate ca simpli indivizi in calitate de suspecti sau faptuitori ci au fost asimilati institutiilor din care - vremelnic - au facut parte. Institutia arestului preventiv este folosita ca pretext pentru supunerea oprobiului public si aruncarea in derizoriu - facil de obtinut in vremuri de criza economica - a unor entitati statale.
Acesta a fost momentul in care am depasit stadiul de ingrijorare si am descoperit revolta cetateanului roman care - desi consecvent credincios dictonului ”dura lex sed lex” - vede amenintate credibilitatea unor institutii fundamentale pentru existenta si functionarea statului national de drept. Rand pe rand am vazut cum Curtea Constitutionala, Parlamentul, Guvernul, armata si justitia au fost decredibilizate, ridiculizate si minimalizate in fata opiniei publice din tara si de peste hotare de un soi de justitie kafkiana, intr-un absurd carnagiu de razboi fratricid. Se ridica intrebarea: aceasta justitie de delatiune cu iz de vodevil, quid prodest?
Nu impartasesc pozitia reprezentantilor statelor care si-au luat libertatea inacceptabila de a arata dojenitor cu degetul spre institutii care - le reamintesc - nu le sunt vasale asa cum nici Romania nu le este - sa interpreteze pro domo ceea ce spunea Cicero: Est enim stultitiae aliorum vitia cernere, obliviscere suorum. - Este o dovada de prostie sa vezi viciile altora si sa le uiti pe ale tale.
Disolutia unui stat a inceput intotdeauna cu negarea valorilor acestuia, decredibilizarea institutiilor de forta si cu minimalizarea importantei identitatii nationale. O natiune este puternica daca institutiile sale sunt solide si daca populatia are incredere in capacitatea acestora de a-i reprezenta interesele. Reversul este anarhie. In conditiile in care la criza ruso-ucraineana nu i se intrevede un final previzibil, iar Romania se afla la granita unui conflict careia ii poate cadea victima, este suspecta directionarea atentiei publice spre circul mediatic al arestarilor preventive care se succed intr-o regie de un gust indoielnic pentru care realizatorii nu ar primi nici macar Zmeura de Aur si care nu lasa loc nici macar unui minim mesaj moralizator.
Inainte de a fi cetatean european si cetatean al unui stat membru NATO voi fi intotdeauna cetatean al ROMANIEI. Nu am devenit membri ai Uniunii Europene si ai NATO pentru a ceda putere, pentru a accepta disolutia identitatii nationale, pentru a renunta la orgoliul indreptatit de stat independent, suveran si cu autodeterminare ci pentru a fi alaturi de celelalte state membre cu aceleasi indatoriri dar si cu aceleasi drepturi.