Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2015 a programului de finantare Lumea prin culoare si sunet, dedicat proiectelor de educatie, cultura sau sanatate realizate in beneficiul persoanelor cu deficiente de vedere si/sau de auz.
Proiectele castigatoare de anul acesta, ce insumeaza un buget total de 311.138 euro, vizeaza teme precum: facilitarea accesului la informatie pentru persoanele cu deficiente de vedere sau de auz, reducerea hipoacuziilor in randul copiilor, dezvoltarea de servicii vocationale pentru tinerii cu deficiente senzoriale, imbunatatirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear, dar si continuarea campaniei de testare a auzului la nou-nascuti, inceputa in anul 2014 cu sustinerea Fundatiei Orange.
Castigatorii au primit finantari de pana la 50.000 de euro, fiind alesi de catre Consiliul Director al Fundatiei Orange format din Dana Deac, Cristiana I. Stoica, Mary Lisa Durban, Mirela Bosoi, Veronica Dogaru, Ionut Sibian si Gerard de Maupeou.
Procesul de selectie a fost realizat pe baza unor criterii de evaluare cum ar fi: relevanta si coerenta proiectului, durabilitatea (rezultate concrete si sustenabilitate), impactul (solutia propusa si numarul de beneficiari), componenta digitala, caracterul inovator, contributia din partea candidatilor precum si experienta anterioara de lucru a aplicantului.
Astfel, anul acesta au fost desemnati sapte castigatori ai programului Lumea prin culoare si sunet: Asociatia Audiosofia, Biblioteca Nationala a Romaniei, Sense International (Romania), Scoala Speciala pentru Deficienti de Auz Sfanta Maria din Bucuresti, Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual, Asociatia Asculta Viata si Lions Club Arad.
Pentru al patrulea an consecutiv, Fundatia Orange finanteaza proiecte ample care vin in sprijinul persoanelor cu deficiente de vedere sau de auz din intreaga tara. Fundatia Orange isi consolideaza astfel pozitia de sustinator al integrarii sociale a celor cu asemenea dizabilitati si incurajeaza organizatiile partenere in demersul lor de a implementa proiecte ce vor contribui la imbunatatirea calitatii vietii acestor persoane, dar si la dezvoltarea societatii civile din Romania, a declarat Dana Deac, Presedintele Consiliului Director al Fundatiei Orange.

Despre Fundatia Orange

Fundatia Orange Romania este o organizatie non-guvernamentala care se implica in viata comunitatii prin realizarea de proiecte filantropice menite sa aduca schimbari pozitive in viata persoanelor dezavantajate. Pentru mai multe informatii vizitati www.fundatiaorange.ro

Scurta descriere a proiectelor castigatoare - editia 2015-2016:

Asociatia Audiosofia cu proiectul Diagnosticarea afectiunilor auditive. Scopul proiectului il reprezinta prevenirea si reducerea hipoacuziilor in randul copiilor, prin infiintarea a doua centre de audiologie si diagnostic in Spitalul de Urgenta Zalau si in Spitalul de Urgenta Craiova, dezvoltarea unei proceduri de screening auditiv neonatal in Spitalul de Urgenta Timisoara si dotarea tehnica suplimentara a Centrului de audiologie din Spitalul Marie Curie Bucuresti. (230.000 lei)
Biblioteca Nationala a Romaniei cu proiectul Sunetul paginilor. Proiectul isi propune crearea celei mai mari biblioteci digitale pentru persoane cu deficiente de vedere din Romania, care va reuni documente digitale create atat in bibliotecile din tara cat si documente scanate si accesibilizate in Biblioteca Nationala, intr-o colectie ce va putea fi accesata on-line si off-line. (221.800 lei)
Sense International (Romania) cu proiectul Sens pentru viata - o sansa pentru tinerii cu surdocecitate din Romania. Scopul principal al proiectului il reprezinta furnizarea de servicii vocationale tinerilor cu surdocecitate (combinatie de deficiente de vaz si de auz) si deficiente senzoriale multiple, in cadrul unor tipografii digitale, oferindu-le sansa de a invata o meserie si de a se putea integra pe piata muncii. (218.634 lei)
Scoala Speciala pentru Deficienti de Auz Sfanta Maria din Bucuresti cu proiectul Semn-Cuvant - Imagine - Comunicare fara bariere pentru elevii cu deficiente de auz.
Proiectul isi propune imbunatatirea comunicarii copiilor cu deficiente de auz, prin dezvoltarea unei pagini web care va cuprinde fise de evaluare structurate pe arii curriculare dupa modelul testelor PISA, in care termenii vor fi explicati in cuvinte, imagini grafice si video si in limbajul mimico-gestual. (186.150 lei)
Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual cu proiectul Acces la informatii pentru persoane cu deficiente de auz. Proiectul urmareste facilitarea accesului la informatii pentru persoanele cu deficiente de auz prin dezvoltarea unui dictionar online de semne video in limbaj mimico-gestual si a unei pagini web cu informatii utile pentru persoanele cu deficiente de auz, ambele avand si versiuni mobile. (172.820 lei)
Asociatia Asculta Viata cu proiectul Asculta viata, ce are ca scop imbunatatirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear si integrarea acestora in institutiile de invatamant de masa prin dezvoltarea unui curs de specializare in terapie logopedica si crearea la nivel national a unui nucleu de specialisti, cu accent pe regiunile unde nu exista personal calificat si infiintarea unui cabinet de terapie logopedica. (131.685 lei)
Lions Club Arad cu proiectul BatPro - Calculator pentru nevazatori. Acest proiect va dezvolta o aplicatie informatica conceputa intr-un mod simplu, ce va putea fi utilizata cu usurinta de persoanele cu deficiente de vedere nefamiliarizate cu folosirea calculatorului, pentru a avea acces la informatie disponibila on line, cum ar fi carti audio, stiri etc. Aplicatia va fi instalata pe computere reconditionate care vor fi donate unor deficienti de vedere. (211.650 lei)
Aceste proiecte vor fi implementate in perioada mai 2015 - iulie 2016.