MariusTuca.ro - OMS. Otrava pe care o mancam ! Sute de boli produse de bacteriile,virusurile si substantele chimice din alimente (Autoare: Magda Marincovici)
Cele mai recente date privitoare la ravagiile provocate de bolile de origine alimentara scot la iveala amenintarea mondiala reprezentata de alimentele insalubre si necesitatea unei actiuni coordonate si transfrontaliere, subliniaza OMS, care a consacrat Ziua Mondiala a Sanatatii din acest an problemelor securitatii alimentelor.

Sunt alimentele noastre sigure ? De la ferma la farfurie, fiecare are rolul lui

Pornind de la aceste teme, dr. Margaret Chan, directorul general al OMS, a declarat :
- Productia alimentara a fost industrializata, iar comertul si distributia acestor produse a fost mondializata. Aceste modificari au creat multiple posibilitati de contaminare a alimentelor cu bacterii patogene, virusuri si paraziti sau cu substante chimice, fiind la originea a peste 200 de boli, de la bolile diareice pana la cancere.
Din cauza infectiilor alimentare provocate de virusuri, bacterii si protozoare, care au ajuns in organism prin alimentele contaminate consumate, au provocat, in 2010, aproape 582 de milioane de cazuri de boli infectioase (enterite) si 351.000 de decese ; agentii patogeni responsabili de majoritatea acestor decese au fost Salmonella Typhi (52.000 de decese), E.coli enteropatogene (37.000 de decese) si norovirusuri (35.000 de decese).
Mai expuse acestor riscuri sunt tarile africane. Dar iata ca focarul de infectie cu E.coli inregistrat in Germania in 2011 a provocat pierderi de 1,3 miliarde de dolari pentru agricultura si industrie si au impus costuri enorme pentru ajutoarele de urgenta dirijate catre 22 de state membre ale Uniunii Europene.
Totusi prin respectarea catorva masuri simple putem sa ne protejam de infectiile alimentare.
Mai intai trebuie respectat lantul de frig, adica pastrarea alimentelor inainte si dupa preparare la temperaturi adecvate si in conditii igienice.
Apoi, fructele si legumele trebuie bine spalate si respectate temperaturile de fierbere. Astfel, putem sa eliminarm salmonelele, care provoaca infectii periculoase. Atentie, salmonelele rezista la congelare, nu si la fierbere.
Nu uitati sa spalati foarte bine planseta din lemn existenta in toate bucatariile, deoarece aceasta poate deveni un cuib in care se dezvolta in voie bacteriile si parazitii. Periodic, spalati frigiderul si indepartati alimentele expirate.

Sursa: http://www.mariustuca.ro/sanatate/oms-otrava-pe-care-o-mancam-sute-de-boli-produse-de-bacteriile-virusurile-si-substantele-chimice-din-alimente-4055.html