Cotidianul: Motivarea ICCJ in cazul Toni Grebla
Procurorii DNA au suferit o infrangere in Cazul Toni Grebla, fost judecator al Curtii Constitutionale care a demisionat dupa ce a fost acuzat de DNA de infractiuni de coruptie, scrie B1.ro.
Dupa ce a petrecut 24 de ore in arest in arest preventiv, judecatorul de drepturi si libertati a refuzat sa emita mandat de arestare pentru 30 de zile.
Instanta suprema a decis, pe 19 martie, ca fostul judecator CCR Toni Grebla sa fie cercetat in continuare in stare de libertate, decizia fiind definitiva.
Din punct de vedere al Judecatorului de drepturi si libertati nu a fost argumentat, nu a fost dovedit un comportament in sarcina inculpatului Toni Grebla care sa genereze o astfel de masura, aspect invederat si in hotararea Scundeanu c. Romania din 16 februarie 2010, CEDO, care a sanctionat utilizarea excesiva a notiunii de pericol pentru buna desfasurare a procesului penal in situatii abstracte sau diferite.
- Trecand peste formalismul generat de continutul solicitarii, care face referire in mod constant la indicii si nu la probe asa cum cer textele de lege aratate si la suspiciuni rezonabile si nu la probe din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca impotriva inculpatului Toni Grebla trebuie luata masura arestului la domiciliu; insa respectand exigentele CEDO, si toate reglementarile ce vizeaza buna desfasurare a procesului penal, prin raportare la toare argumentele expuse si ca o consecinta direct a celor constatate, Judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca judecarea inculpatului Toni Grebla in stare de libertate prin neluarea nici unei masuri preventive se circumstantiaza cerintei si criteriilor stabilite pentru asemenea situatii, si nu sunt de natura sa impuna luare vreunei masuri, scrie in raportul de motivare in cazul fostului judecator CCR Toni Grebla.
Grebla este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.
De asemenea, este acuzat de favorizare a faptuitorului si folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Grebla a fost retinut pe 10 martie pentru 24 de ore de procurorii DNA.

Linkul raportului ICCJ
http://admin.stiripesurse.ro/media/other/201503/media-142753276262692800.pdf