Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata: ANRP, o adevarata pestera a comorilor pentru camarila PDL. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Restituirea proprietatilor confiscate de regimul comunist constituie piatra de temelie a societatii democratice edificate dupa decembrie 1989. Sau cel putin asa ar fi trebuit sa fie. Din pacate insa a fost pastrat doar principiul, clamat cu toate ocaziile si mentionat inclusiv in Constitutie, in timp ce punerea lui in aplicare a fost un permanent izvor de de fapte cu iz penal.
Anchetele derulate in ultima perioada, sau mai bine zis ajunse acum la cunostinta opiniei publice, au devoalat un sistem mafiot de drenare a unor sume fabuloase din bugetul de stat in cadrul procedurilor deloc transparente legate de restituirea proprietatilor. Acuzatiile merg pana la varful Agentiei Nationale pentru Restituirea proprietatilor, care s-a dovedit a fi o veritabila pestera a comorilor pentru un cerc restrans de initiati, aflati printre sau in siajul unor personaje din fostul Partid Democrat Liberal, actualmente PNL.
Raportul dat publicitatii zilele trecute de catre Corpul de control al primului-ministru atesta o situatie a despagubirilor acrodate fostilor proprietari care poate fi calificata fara nicio retinere drept jaf generalizat. Conform datelor, in perioada 2008-2011 au fost solutionate 8.136 dosare, dintre care 1.407 conform numarului de inregistrare, iar 2.269 cu prioritate pe motiv de cazuri exceptionale, cu justificari aberante de genul paranoia sau lombosciatica, sau chiar motivate cu simple adeverinte emise de medicul de familie. Dintre cele rezolvate cu prioritate, 131 au fost solutionate in favoarea cesionarilor de creante, asa-zisii samsari.
Invocarea cazurilor speciale a fost posibila gratie ambiguitatilor continute intr-o ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Boc, pentru ca presedinta de atunci a Autoritatii, Crinuta Dumitrean, sa aiba puterea de a decide cine va primi cu prioritate cele 36% din actiunile Fondului Proprietatea, evaluate la 640 de milioane de euro, pe care le mai detinea Ministerul Finantelor, daca erau invocate cazuri medicale, cazuri sociale etc. Crinuta Dumitrean este cercetata acum in arest preventiv, dar milioanele au zburat.
In raportul de control este indicata si o lista de 78 dosare cu cele mai mari despagubiri, cuprinse intre 29,7 milioane lei si 466,7 milioane lei, majoritatea fiind acordate nu mostenitorilor de drept, ci unor intermediari. Va reamintesc doar prima pozitie de pe aceasta lista, care a facut ceva valva la momentul respectiv, si anume despagubirea de 466 milioane lei incasata in baza legii 10/2001 si solutionata drept caz special in favorarea cesionarului Horia Simu.
Guvernul condus de Victor Ponta este primul care a intreprins masuri concrete care sa limiteze si chiar sa stopeze acest jaf. In primul rand a fost modificata legea de restituire a proprietatilor, exact in ideea de a descuraja traficul cu drepturi litigioase, generator de coruptie, prim impozitarea cu 85% a sumelor obtinute de catre cesionari. Apoi controalele ordonate de premier au strans un volum impresionant de informatii care urmeaza sa fie folosite de catre procurori in anchetele penale aflate pe rol sau care vor fi deschise in perioada urmatoare cu privire la fapte legate de procesul de restituire a proprietatilor.
Cei care au profitat cu buna stiinta de acest sistem si care se considerau intangibili vor raspunde pentru faptele lor, dar cel mai important beneficiu al acestor actiuni este acela ca aceste practici au fost stopate, iar situatia aberanta in care un principiu esential al statului de drept a fost sursa permanenta de coruptie a incetat.