Senatorul Marcel BUJOR a sustinut o declaratie politica intitulata: Sistemul sanitar din Romania are nevoie de resuscitare.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Sistemul de sanatate romanesc se confrunta cu servicii medicale de o calitate indoielnica acordate in unitatile spitalicesti din tara, cu lipsa dotarilor de baza si a medicamentelor, cu lipsa echipamentelor si aparaturii medicale moderne din spitale si dezinteresul personalului medical, nemotivat financiar si profesional.
Romania ocupa penultimul loc in indexul european al celor 36 de sisteme nationale medicale, conform studiului EHCI efectuat la finele anului 2014. Acest studiu evalueaza modul in care consumatorii serviciilor de sanatate sunt serviti de cele 36 de sisteme nationale analizate, Romania clasandu-se doar deasupra Bosniei si Hertegovinei si fiind depasita de Bulgaria si Serbia.
Afectiuni care in multe state ale Uniunii Europene sunt aproape eradicate, continua sa afecteze un numar mult prea mare de romani, mai ales dintre acelea care pot fi prevenite si controlate printr-un sistem sanitar public eficient.
Finantarea sistemului sanitar continua sa fie neadecvata si utilizata intr.-un mod ineficient. Nivelul de finantare a sistemului de sanatate din Romania ramane scazut in context european, mai ales avand in vedere lunga perioada de subfinantare cronica si lipsa investitiilor din sanatate.
Romanii nu au incredere intr.-un sistem de sanatate aflat in moarte clinica, unde oamenii isi pierd viata intre spitale, in asteptarea ambulantei, in urma unei banale operatii sau a cazurilor de malpraxis.
O noutate in sistemul medical romanesc este indiferenta medicilor. O pacienta de 83 de ani a fost externata in papuci de casa de catre medicii unui spital din Brasov, unde era internata. Desi era intr.-o stare de confuzie, este lasata sa plece si gasita dupa o zi de cautari, moarta de frig pe un camp de la marginea orasului.
Sistemul sanitar romanesc se afla in moarte clinica, unde calitatea actului medical si siguranta pacientului au fost deconectate de la sistemele de mentinere a functiilor vitale.
Mediul rural din judetul Bacau se confrunta cu o lipsa acuta de medici de familie, un singur medic fiind nevoit sa monitorizeze starea de sanatate a locuitorilor din doua-trei sate, uneori si mai multe.
Uniunea Europeana a impus Romaniei inca din anul 2008 unitati sanitare la standarde ridicate de calitate, insa doar 77 de spitale din cele peste 500 au fost acreditate pana in prezent, desi termenul limita este sfarsitul anului 2015.
Infrastructura Spitalului de Pneumoftiziologie Bacau se situeaza mult sub standardele europene, iar lipsa investitiilor a condus la un proces continuu de deteriorare a acestora. Mobilierul, paturile, saloanele dateaza din 1975, anul deschiderii spitalului. De asemenea, ultimele investitii in echipamentele si aparatura medicala au fost facute in anul 2007.
Unitatile sanitare din judetul Bacau au pierdut in ultimii ani sute de angajati, datorita conditiilor de lucru si a sistemului de salarizare. Se remarca insuficienta personalului de specialitate, mai ales in anumite sectoare: anestezie si terapie intensiva, specialitatile preventive, medico-sociale, sanatate publica si managementul ingrijirilor de sanatate, precum si ponderea inadecvata a personalului auxiliar, concentrarea personalului medical in zonele urbane si in spitale. Un exemplu concret este Spitalul de Urgenta Bacau care se confrunta cu un deficit de 739 de posturi, majoritatea din randul asistentilor medicali si a personalului auxiliar, dar si un numar de 87 de medici.
Spitalul Municipal Onesti are nevoie de 600.000 de lei pentru a realiza investitiile inscrise pentru acreditare, termenul fiind trimestrul III al acestui an, conform Planului de acreditare a spitalelor pentru perioada 2015-2016. Daca unitatea sanitara nu obtine acreditarea, 700 de salariati vor ramane fara nici un venit, iar pacientii vor fi redirectionati catre alte spitale.
Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de reorganizare si imbunatatire continua a calitatii, performantei si eficientei pentru a ajunge la standardele europene.
Dar, pana la elaborarea unei strategii de dezvoltare si modernizare eficienta a sistemului de sanatate romanesc si implementarea ei, ne resemnam ca sanatatea in Romania se afla intre promisiuni si dificultatea materializarii lor.