Dr. Youssef Chawi, medic specialist chirurgie estetica, este in prezent unul dintre cei mai buni chirurgi esteticieni din Bucuresti, activitatea sa profesionala desfasurandu-se actualmente in cadrul clinicii de Chirurgie Estetica ArcaLife, Sanador, Medlife si, de asemenea, in experimentatul colectiv al Spitalului de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri Bucuresti.
Absolvent al Facultatii de Medicina UMF Carol Davila din Bucuresti/ Chirurgie Plastica, Dr Chawi si-a demonstrat talentul capacitatea de a rezolva cazuri de mare complexitate, nu numai in clinicile private de chirurgie estetica (Arcalife Bucuresti), cat si cadrul Spitalului Clinic de Urgenta, Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti.
Activitatea profesionala se completeaza frecvent cu studii stiintifice si participari la congrese, workshop-uri si cursuri de specializare din Romania si strainatate.
Specializarea si experienta doctorului Chawi sunt doua calitati principale ce garanteaza rezultate de exceptie pentru pacientii ce apeleaza la remodelarea corporala.
Chirurgia faciala si reparatorie, operatiile estetice de marire sau ridicare a sanilor si de corectare a organelor genitale, procedurile estetice chirurgicale de remodelare corporala precum liposuctia sau abdominoplastia, sunt doar cateva din principalele specializari in care Dr Chawi se evidentiaza.
www.world-estetica.ro informeaza: Cancerul mamar este cancerul invaziv cel mai frecvent intalnit la femei in intreaga lume, iar numarul de cazuri diagnosticate este in crestere. Ca urmare, exista un numar crescut al femeilor care sufera interventii chirurgicale la nivelul sanilor, fie sectorectomie sau cadranectomie, fie mastectomie.
Aceste interventii chirurgicale ajung sa aiba un impact fizic si psihologic important asupra pacientelor.
Reconstructia mamara apare ca un raspuns pentru pacientele care vor sa isi capete integritatea corporala dupa mastectomie (in cazul reconstructiei la distanta) sau sa beneficieze de tratamentul cancerului fara a suferi impactul psihologic al amupatiei mamare (in cazul reconstructiei imediate).
Sanul reprezinta pentru femei o parte importanta a feminitatii, avand atat rol de simbol al maternitatii, cat si al sexualitatii feminine, din acest motiv, reconstructia mamara dupa mastectomie este un subiect controversat si in continua dezvoltare catre noi tehnici chirurgicale care sa raspunda cat mai bine nevoilor pacientelor.
In principiu, toate femeile pot beneficia de reconstructie mamara, fara a avea importanta varsta pacientei, tratamentul urmat pentru cancer sau anii trecuti de la mastectomie.
In cazul necesitatii radioterapiei se recomanda sa se astepte cel putin un an de la terminarea acesteia pentru efectuarea reconstructiei mamare, deoarece dupa acest interval scade numarul complicatiilor asociate radioterapiei.
Daca radioterapia nu este necesara se poate efectua reconstructie mamara imediata, in acelasi timp operator cu mastectomia. Cu toate acestea, daca pacienta doreste, reconstructia mamara imediata se poate efectua si in cazul in care este necesara o radioterapie ulterioara, dar riscul ca rezultatul estetic sa fie afectat pe termen lung este important.
Metoda de reconstructie mamara se alege in functie de dorinta pacientei, starea tesuturilor locale, tesuturi ce pot fi prelevate, contraindicatii legate de afectiunile de baza ale pacientei, statusul oncologic si celalat san.

Ce este reconstructia mamara?

Reconstructia mamara este un procedeu chirurgical care, dupa mastectomie, restaureaza forma sanului. Dupa reconstructie, intr-un al doilea timp chirurgical se efectueaza reconstructia mamelonului si ulterior reconstructia areolei. In unele cazuri este necesara o interventie chirurgicala la nivelul sanului opus pentru a stabili simetria (aceste interventii pot consta in reductie mamara, mastopexie si uneori augmentare).
Exista doua tipuri mare de reconstructie mamara: cele ce folosesc proteza pentru reconstructie si cele care folosesc tesuturile proprii ale pacientei (reconstructie autologa).
Alegerea depinde de cantitatea si calitatea tesuturilor locale, de dorinta de a obtine o simetrie cat mai buna, de antecedentele de radioterapie si de constrangerile date de posibilele zone donatoare.
Decizia pentru metoda de reconstructie mamara trebuie luata de comun acord intre pacienta si chirurg in functie de aceste criterii.
Motive pentru care se recomanda intarzierea reconstructie mamare:
- perioada de <1 an de la terminarea radioterapiei
- pacienta supraponderala sau obeza. Indicatie de scadere in greutate
- pacienta cu hipertensiune arteriala necontrolata. Se recomanda stabilirea unui tratament la medicul cardiolog, iar interventia se efectueaza dupa normalizarea tensiunii arteriale
- pacienta este mare fumatoare. Orice interventie chirurgicala prezinta riscuri crescute in cazul marilor fumatori. Se recomanda scaderea pe cat posibil a numarului de tigari sau in cel mai bun caz oprirea fumatului
In perioada de asteptare inainte de reconstructia mamara se recomanda ca pacienta sa efectueze masaj cu crema hidranta la nivelul zonei de mastectomie si inferior de aceasta pentru ca prin masaj creste vascularizatia locala si tesuturile devin ma suple.

Inaintea reconstructie este important ca pacienta sa aiba asteptari realiste: sa inteleaga ca sanul reconstruit nu va fi niciodata identic cu sanul pierdut si ca sensibilitatea la nivelul sanului reconstruit va fi mereu mai slaba decat pe pielea normala.

Tehnici de reconstructie mamara

Pacienta trebuie sa inteleaga ca reconstructia mamara este un proces individual si ca este posibil ca unele tehnici sa nu i se potriveasca.
Cititi articolele de pe blog pentru a afla pe larg despre Tehnici de reconstructie mamara cu proteza si Tehnici de reconstructie mamara cu tesuturi proprii.

Reconstructia mamelonului

Este un moment important in reconstructia sanului, ajutand la integrarea mai usoara a noului san in schema corporala.
Interventia se realizarea sub anestezie locala.
Exista multiple metode de reconstructie a mamelonului, dar principalele sunt:
- reconstructia prin grefa de piele toata grosimea ? rezultatul cel mai instabil, in timp diminueaza foarte mult. Este de electie in cazurile cu tegumente cu suferinta majora sau reconstructia cu proteza simpla in care exista riscul expunerii protezei daca se practica reconstructia cu lambouri. Grefa de piele poate fi prelavata de la nivelul regiunii inghinale lasand o cicatrice mica acoperita de lenjerie
- reconstructia prin lambouri locale (exista multiple variante, majoritate implica diferite modele de lambouri ce se impaturesc unul in jurul altuia creand o protuberanta).
Mamelonul nou construit trebuie sa fie mai lung decat cel opus pentru ca in urmatoarele luni scade mult in dimensiuni
- grefa din mamelonul opus ? da rezultatul cel mai stabil, dar nu este acceptat frecvent de paciente si in acelasi timp exista un risc de transmitere in cazul unui cancer de parte opusa nediagnosticat stabilit la nivelul mamelonului.

Reconstructia areolei sanului

Este ultima etapa in reconstructia sanului. Inainte, pentru reconstructia acesteia se folosea grefa de piele de la nivelul labiilor mici, cu dureri importante postoperatorii si decolorare in timp.
Momentul reconstructiei este la 1 luna dupa reconstructia mamelonului.
Astazi, areola se reconstruieste prin tatuaj cu pigmenti permanenti, luand drept model areola opusa, atat in ceea ce priveste forma cat si in ceea ce priveste culoare. Tatuajul efectuat va fi o nuanta mai inchisa decat cea a areolei opuse deoarece in timp pigmentul isi pierde din intensitate.
Exista posibilitatea necesitatii refacerii tatuajului dupa ~ 1-2 ani de la tatuarea anterioara.

Inainte de operatie trebuie sa:
- intelegeti riscurile si beneficiile metodei alese
- sa puneti chirurgului dumneavoastra toate intrebarile
- sa aveti in vedere ca fumatul trebuie oprit timp de cel putin 1 luna inainte si dupa interventia chirurgicala
- trebuie sa opriti toate tratamentele pe baza de aspirina sau antiinflamatoare nesteroidiene cu cel putin 15 zile inainte de interventie
- intelegeti ca dupa operatie, trebuie sa va mobilizati cat mai devreme in ciuda durerilor, deoarece mobilizarea favorizeaza vindecarea mai rapida si scade riscurile complicatiilor.

Dupa reconstructie

Durerile sunt importante in primele zile dupa reconstructie, dar sunt ameliorate prin medicatie antidureroasa.
Se mentine o oboseala postoperatorie timp de 2 saptamani dupa reconstructia cu proteza simpla, 3-4 saptamani in cazul reconstructie cu latissimus dorsi si pana la 3 luni in cazul reconstructiei cu lambou de drept abdominal (TRAM).
La nivelul zonelor operate o sa fie prezente tuburi de dren care vor fi inlaturate atunci cand cantitatea eliminata o sa fie redusa.
Pansamentele se efectueaza la 2-3 zile. Firele sunt inlaturate la 14-15 zile dupa interventia chirurgicala.
Timp de cel putin 1 luna de la interventie trebuie evitat sportul si activitatea sexuala.
Reconstructia mamara si recidiva cancerului mamar
Reconstructia mamara nu este un factor de recidiva a cancerului mamar. Nu favorizeaza, dar nici nu impiedica aparitia unei eventuale recidive. Nu impiedica efectuarea unei chimioterapii sau radioterapii in eventualitatea unei recidive. Nu impiedica supravegherea post-terapeutica.
Uneori permite diagnosticarea unei recidive sau diagnosticarea unui cancer ocult la nivelul sanului opus (in cazul simetrizarii mamare, glanda excizata este trimisa pentru examen anatomo-patologic).