MAGAZIN : Faimoasa poveste cu gazul de mlastina (Autor: Dan D. Farcas)
(continuare)
Aurora boreala in mlastina?
Dupa toate aceste semnalari, un profesor de la Adrian College a venit totusi cu teoria ca luminile pe care le-au urmarit politistii erau aurora boreala. Air Force a trimis si el in zona consultantul sau pentru proiectul Blue Book, astronomul si expertul OZN Dr. J. Allen Hynek. Acesta, dupa o ancheta fulger, care a durat doua ore si 45 de minute, a tras concluzia ca toate aparitiile sunt datorate autoaprinderii gazului de mlastina.
Hynek a citat o descriere a gazelor de mlastina data de astronomul olandez Minnaert:
- Luminile se aseamana cu flacari mici, vazute uneori chiar pe sol, alteori plutind deasupra lui. Flacarile ies intr-un loc, ca dintr-o data sa apara intr-un altul, dand iluzia de miscare. Culorile sunt, uneori, de culoare galbena, alteori rosie sau albastra-verzuie.
Hynek spunea :
- Gazul de balta, de obicei, nu are miros, dar scoate niste sunete, ca mici pocnituri, similare celor de la aprinderea unui arzator cu gaz. Gazele se formeaza prin descompunerea vegetatiei. Se pare ca, indata ce a venit dezghetul primaverii, au fost eliberate: gazul metan, hidrogenul sulfurat si fosfina, rezultate din descompunerea materialelor organice
Hynek a mai spus ca tinerii care pun la cale farse cu flacarile completeaza exaltarea generala. El a respins o fotografie facuta pe 17 martie cu o expunere de lunga durata cu Luna si planeta Venus.
Van Horn, nascut in Hillsdale, care a crescut pe marginea unei mlastini, a fost indignat de concluziile astronomului, afirmand ca el stia mai multe despre gazul de mlastina decat Hynek. Intre altele, Van Horn a spus ca Hynek a ignorat rapoartele sale privind deplasarea luminilor si faptul ca a existat o suprafata convexa intre lumini.
In perioada care a urmat, explicatia lui Hynek cu autoaprinderea gazului de mlastina a fost ridiculizata de presa. Astronomul a fost admonestat si de Prof. James McDonald, un faimos specialist in mecanica atmosferei. La acestea s-a adaugat si condamnarea atitudinii, plina de prejudecati, a prof. Condon, care conducea un proiect privind fenomenul OZN. Toate acestea l-au facut pe Hynek sa-si revizuiasca modul in care va aborda, incepand din acest moment, subiectul OZN. In timp, el a devenit unul dintre specialistii cei mai prestigiosi, pe plan mondial, in acest domeniu.