Jurnalul National: Hepatita C, devastatoare, dar vindecabila (Autoare: Magda Marincovici)
In tara noastra, aproximativ 600.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C
Din primul semestru al acestui an, bolnavii de hepatita C din tara noastra ar putea avea acces la tratamentele moderne (tripla terapie si interferon free), a anuntat dr. Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
- Nu as vrea sa va dau o zi sau o saptamana, dar pot sa va spun ca, intr-un timp foarte, foarte scurt. Eu zic ca in primul semestru al anului 2015. Suntem gata sa dam drumul tratamentelor moderne in hepatita, dar nu o pot face de unul sigur, trebuie sa colaboram toti â€" pacient, profesionisti, sistem de asigurari, Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante, Agentia Nationala a Medicamentului, spune presedintele CNAS.
Si medicii, si pacientii, si autoritatile sunt de acord ca trebuie facute eforturi pentru a introduce noile terapii, deoarece avem cel mai mare numar de persoane infectate cu virusul hepatitei C (aproximativ 580.000), cel mai mare numar de decese provocate de complicatiile acestei infectii si, potrivit unui studiu, daca nu se imbunatateste depistarea si tratarea hepatitei C, costurile sistemului sanitar se pot dubla pana in 2040, comparativ cu 2014, iar rata anuala a deceselor va creste de la 1.200 la aproape 3.500, in 2040. Si aceasta in conditiile in care hepatita C o boala devastatoare este perfect vindecabila cu noile terapii, ceea ce este o sansa rara in patologia infectioasa.
Noile terapii sunt administrate oral, sunt de scurta durata, bine tolerate, cu rata de vindecare intre 85% si 100%. Toate aceste calitati se reflecta in pret. In acest sens, presedintele CNAS spune ca sunt discutii cu companiile producatoare referitoare la pret, in asa fel incat bugetul sa poate face fata si un numar cat mai mare de pacienti sa aiba acces la noile molecule.
Selectia pacientilor care ar putea beneficia de aceste terapii se va face de medici pe baza unor criterii. In acest sens, prof. dr. Liana Gheorghe, Centrul pentru boli digestive si transplant hepatic Fundeni, a explicat ca noile terapii vor fi prescrise pacientilor care au cea mai mare nevoie, care nu mai raspund la alte terapii, fara a exista limite de varsta.
Dr. Anca Streinu-Cercel, medic specialist, Institutul Matei Bals, subliniaza ca din punctul de vedere al medicului infectionist, vorbim de virusul C, virusul B si HIV. Si, in 2015, doar unul singur din cele trei poate fi vindecat: virusul C. Pacientii din tara noastra cu hepatita C sunt din categoria de varsta 40-70 de ani, dar chiar si peste 80 de ani.
- Nu trebuie sa uitam pacientii tineri. Unii dintre ei cu anumite obiceiuri: tatuaje, piercing, droguri injectabile. Un studiu realizat la Institutul Matei Bals pentru tinerii utilizatori de droguri intravenoase arata ca 80% dintre acestia sunt infectati cu virusul C, spune dr. Anca Streinu-Cercel.