MAGAZIN : Alte observatii OZN in Polonia (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Ipoteze militare
Ar exista, e drept, unele argumente pentru ipoteza originii militare. Printre aparitiile mentionate, multe au avut loc in vecinatatea unor baze militare (Sandomierz, Poznan, Hrubieszow, Lubliniec, Grudziadz). Situatia actuala din Ucraina ar putea determina decizii ale NATO vizand relocarea in Polonia, in scop de transport si supraveghere, a unora dintre aeronavele strict secrete. Punctul slab al acestei ipoteze, ca si al conexiunii cu Ucraina, este faptul ca navele exotice au fost observate mai ales in vestul si in centrul tarii si (ca argumentul cel mai important), ca nu au fost gasite, printre aceste aparitii, tipuri sau tactici care sa se repete.
Un aspect socant este si acela ca aceste nave opereaza literalmente doar peste capetele oamenilor. E greu de crezut ca niste militari care poseda o astfel de tehnologie su-perba ar risca sa zboare peste centrele oraselor si peste cartiere de locuinte. Elemente anormale sunt si formele neobisnuite sau inutile in aeronautica, lipsa sunetelor generate de motoare, rata de accelerare extraordinara, modalitati stranii de disparitie s.a.m.d. Prin urmare - spun cei doi autori polonezi - poate nu ar fi atat de gresit sa presupunem ca triunghiurile si bumerangurile formeaza o ramura a fenomenului complex OZN, in sensul interpretarii lui Jacques Vallee, adica presupunand ca este mai degraba un proces mental decat un fenomen material si acest proces este capabil sa evolueze. Triunghiurile zburatoare ar putea fi urmatorul stadiu de evolutie al fenomenului OZN, dupa epoca farfuriilor zburatoare. Iar intregul proces este condus de o misterioasa metainteligenta, un alt concept despre care se poate invata din lucrarile dr. Vallee.
Oricum, fara ajutorul si comentariile surselor oficiale, militare si de alta natura, va fi greu sa se determine natura exacta a fenomenului. Cei doi autori afirma ca armata si guvernul din Polonia nu comenteaza oficial evenimentele OZN, iar de la aderarea Poloniei la NATO, subiectul este aproape stigmatizat in televiziunea si presa de masa. Cetatenii care ar reperara un OZN nu vor contacta autoritatile militare sau de politie, temandu-se ca vor fi ridiculizati sau ignorati. Nu asa s-a intamplat, de pilda, in Belgia, unde, in 1989-1990, un val de observatii ale unor OZN-uri triunghiulare a provocat o reactie serioasa si prompta din partea militarilor, ca si a functionarilor statului.