ISU: Romanii sa-si faca provizii de apa si hrana in eventualitatea unui seism puternic
Oamenii trebuie sa aiba in permanenta in locuinta provizii de apa, hrana uscata, bandaje si medicamente, pentru a putea supravietui o perioada mai lunga de timp, in cazul in care sunt prinsi sub daramaturi, avertizeaza IGSU intr-un ghid de protectie in caz de cutremur, scrie antena3.ro.
Conform ghidului intocmit de specialistii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si prezentat de Mediafax, odata cu mutarea intr-o casa noua ori la prima zugravire sau reamenajare, asezarea mobilierului trebuie gandita in asa fel incat spatiile sa nu fie aglomerate cu piese de mobilier instabile in vecinatatea locurilor in care membrii familiei petrec cea mai mare parte din timp.
Aparatele casnice de mari dimensiuni trebuie fixate bine, pentru ca, in cazul in care acestea se deplaseaza, sa nu se rupa racordurile.
In locuinta este necesar sa existe cel putin un stingator de incendiu, care sa fie depozitat intr-un loc cunoscut si accesibil in orice moment.
Pompierii recomanda locatarilor sa aiba in casa si o trusa de scule adecvata pentru deblocari, iar in biroul asociatiei de proprietari sa existe unelte pentru interventii la retelele de gaze si apa sau pentru deblocari usoare.
Oamenii sunt sfatuiti sa aiba in casa rezerve de alimente uscate si de conserve, apa de baut, o trusa de prim ajutor cu medicamente, pansamente, lanterne, un aparat de radio si baterii de schimb, un fluier si telefon mobil.
Reprezentantii IGSU atrag atentia ca seismele puternice de adancime intermediara din zona Vrancea pot avea, de regula, durate mai mari si pot produce oscilatii mai ample la unele cladiri, astfel incat sa creeze stari de tipul raului de mare sau dezechilibru.
Desi mobilierul incepe sa se miste si se aud diverse zgomote ciudate, oamenii nu trebuie sa se lase coplesiti, ci sa isi propuna sa nu intre in panica. In astfel de momente, populatia trebuie sa ramana in locuinte, departe de ferestrele care se pot sparge si pot produce accidente, si sa se adaposteasca sub o grinda, un toc de usa solid sub un birou sau o masa suficient de rezistente.
In cazul in care iesirile sunt blocate, desi timpul pare nesfarsit, corpul uman isi mobilizeaza resurse nebanuite pentru a trece peste o perioada critica. In acest mod se explica rezistenta de sute de ore in conditii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile”, potrivit IGSU.
In cazul in care sunt surprinsi pe strada, oamenii trebuie sa caute locuri deschise si, totodata, sa isi calmeze familia sau alte persoane aflate in panica, in special copiii.
De asemenea, in timpul cutremurului, animalele de casa sau de curte pot deveni nelinistite si chiar agresive, de aceea este recomandabil ca acestea sa fie eliberate intr-o curte inchisa, din care sa nu poate iesi.
Reprezentantii IGSU mai spun ca este o mare diferenta in prezent fata de 1977 in ce priveste gestionarea unei eventuale catastrofe, generata de un seism, pentru ca tehnicile de interventie au capacitate de raspuns crescuta fata de 1977 si exista o evidenta a cladirilor cu grad ridicat de risc, ceea ce permite interventia rapida si precisa in astfel de situatii.

Sursa : AM Press