www.fastlife.ro informeaza: Daca ai ochii rosii, este important, ca inainte sa aplici un tratament sa cunosti cauzele, pentru ca este posbil sa fie semnul unei urgente medicale. Ochii rosii, de obicei nu dor si se datoreaza extinderii si dilatarii vaselor de sange din apropierea suprafetei ochiului.

Cauze ale ochilor rosii

Conjunctivita

Conjunctivita este o inflamatie sau infectie a stratului de protectie care acopera partea din fata a ochiului. Ea poate fi cauzata de alergii, bacterii, virusuri sau substante toxice si este transmisibia.
Conjunctivita rareori afecteaza vederea pe termen lung sau provoaca leziuni oculare, dar poate face ochi extrem de rosii. Exista mai multe tipuri de conjunctivita, motiv pentru care este iportant ca un doctor de ochi sa evalueze stadiul afectiunii pentru a rcomanda un tratament adecvat.
Cel mai evident simptom de conjunctivita este o culoare rosie sau roza a ochilor. Inflamatia face ca mici vase de sange din conjunctiva sa se inchida la culoare, transformand albul ochiului intr-o tenta de roz sau rosu. Aceasta inflamatie este un semn ca sistemul imunitar reactioneaza la o substanta straina sau organisme invadatoare, cum ar fi bacteriile.


Simptome comune:

Inrosirea unuia sau ambilor ochi
Mancarimi in unul sau ambii ochi
Vedere incetosata si sensibilitate la lumina
Senzatie de nisip in unul sau ambii ochi
Secretie alb-galbuie intr-unul sau ambii ochi, care formeaza o crusta pe timp de noapte
Lacrimare excesiva
Blefarita
Blefarita produce inflamarea pleoapelor si poate fi cauzata de igiena precara a pleoapelor. Glandele uleioase ale pleoapelor pot cauza reactii alergice, infectii bacteriene, sau paduchi pe gene care sunt, de asemenea, cauze frecvente de blefarita.

Blefarita este o afectune comuna atat la copii, cat si la adulti si poate fi destul de neplacuta, provocand umflarea si mancarime la nivelul pleoapelor; dar nu deterioreaza vederea pe termen lung.

Simptome de blefarita includ

Ochii rosii, inlacrimati
Mancarime
Pleoape grase
Descuamarea pielii din jurul ochilor
Aparitia unor cruste pe gene
sensibilitate la lumina
Cresterea anormala a dimensiunii genelor
Pierderea genelor

Uveita

Uveita, o inflamatie acuta a tractului uveal, poate provoca inrosire, durere, vedere incetosata, si sensibilitate la lumina. Uveita trebuie tratata rapid, deoarece poate avea alte complicatii, cum ar fi glaucomul uveitic sau cicatrici retiniene si coriodale, in cazul in care persista.
Uveita este o boala rara care apare de obicei la persoanele tinere si de varsta mijlocie. Pierderea vederii poate sa apara atunci cand se dezvolta cicatrici pe suprafata coroidei si retinei. Gradul de vedere care se pierde depinde de cantitatea si locul de cicatrizare.
In multe cazuri de uveita cauza este necunoscuta. Cu toate acestea, ea poate fi cauzata de anumite afectiuni autoimune, infectii sau expunerea la toxine.
Simptomele de uveita se pot dezvolta brusc. Daca ochiul devine brusc rosu, dureros, si sensibil la lumina, consulta imediat un medic.

Simptomele comune de uveita includ:

Inrosirea ochiului
sensibilitate la lumina
Vedere neclara
Flocoane (puncte sau bastonase care apar in fata ochilor desi ele nu exista)
Durere de ochi
Ochii uscati
Lacrimile protejeaza ochii prin lubrifiere, hranirea si protejarea suprafetei ochiului. Atunci cand lacrimile lipsesc, ochii nostri pot deveni uscati si iritati. Uscaciunea cronica poate afecta suprafata ochiului cauzand inflamarea si dilatarea vaselor de sange, care ulterior produce inrosirea ochiului.
sindromul ochilor uscati este o afectiune care poate aparea atunci cand glandele lacrimale nu produc cantitatea sau calitatea corecta de lacrimi. Sindromul de ochi uscat este o lipsa cronica de umiditate in ochi, iar daca este netratat, poate slabi vederea si poate duce la infectii oculare.

Simptomele sindromului de ochi uscat pot varia de la o persoana la alta. Cele mai frecvente simptome includ:
Mancarimi ale ochilor, uscare
Senzatia de arsura a ochilor
Senzatie de corp strain in ochi
Roseata
Lacrimare excesiva
Vedere neclara
Cresterea disconfortului dupa activitati precum cititul sau privitul la televizor
Utilizarea frecventa a picaturilor pentru ochi
Surprinzator, utilizarea exagerata a picaturilor-tratament pentru ochii rosii poate avea exact efectele adverse. Aceste picaturi de albire pot cauza dilatarea vaseor de sange din ochi, facand astfel ochiul sa se inroseasca si mai mult.
Picaturile pentru ochi pot fi recomandate in cazul ochilor uscati, ochilor rosii sau pentr cei care poarta lentile de contact. Inainte de a folosi astfel de picaturi cere intotdeauna sfatul medicului specialist.

Purtarea lentilelor de contact

Purtarea lentilelor de contact poate provoca, uneori, inrosirea ochiului. Unele persoane pot dezvolta alergii la substantele lentilei sau chiar cu lentila in sine. De aceea, este recomandat ca inainte de a purta lentile de contact sa ceri sfatul unui medic specialist.

Rani
Roseata din ochi poate aparea uneori ca urmare a unei leziuni. Vasele de sange se dilata pentru a aduce celule care sa trateze si sa vindece rana.
Daca se intampla sa ai un accident la ochi nu incerca sa determin de unul singur gravitatea lui, ci solicita un control de specialitate.

Ulcer cornean sau infectie
In cazul in care cornea ochiului se infecteaza, vasele de sange din apropiere devin dilatate si umflate, pentru ca celule sa poata interveni in combaterea infectiei. Aceste celule pot provoca roseata vizibila.

Ulcerul cornean este cel mai frecvent cauzat de o infectie cu bacterii, virusuri, ciuperci, sau de un parazit.

Simptomele de infectie a corneei includ:

Vedere neclara
Ochi rosii
Mancarime si secretie alb-galbuie la coltul interior al ochiului
Sensibilitatea la lumina (fotofobie)
Lacrimare si durere la nivelul ochiului
Pete albe pe cornee (cu herpes)
Hemoragii subconjunctivale
Spargerea unui vas de sange cauzeaza adesea hemoragii subconjunctivale. Cand sunt sparte aceste vase, sangele se raspandeste sub tesutul conjunctiv. Hemoragiile subconjunctivale pot fi cauzate de stranut, tuse, varsaturi, traumatisme, hipertensiune arteriala, diabet zaharat si, uneori, de anumite tulburari de sange.
O hemoragie subconjunctivala se manifesta ca o pata luminoasa rosie ce apare pe albul ochiului. Pata nu provoaca durere si nici scurgeri la nivelul ochiului. Vederea nu este afecatata.


Glaucomul
Termenul glaucom” cuprinde totalitatea afectiunilor oftalmologice in care se produce lezarea nervului localizat in polul posterior al ochilor (nervul optic).
Cu mai mult de un milion de fibre nervoase, nervul optic conecteaza ochiul la creier. Acest nerv extrem de important este responsabil pentru transmiterea imaginilor la creier. Fibrele nervului optic constituie o parte a retinei care ne da vedere. Acest strat de fibre nervoase poate fi deteriorat atunci cand presiunea ochiului (presiunea intraoculara) devine prea mare. In timp, presiunea oculara duce la moartea fibrelor nervoase, cauzand pierderea vederii. Neidentificat si netratat la timp, glaucomul poate duce la pierderea vederii timpuriu.

Simptome:
De obicei, nu exista simptome in stadiile incipiente ale bolii. Multi oameni au glaucom, dar nu sunt constienti de asta. Pe masura ce boala progreseaza, vederea pare sa fluctueze si vederea periferica scade. Daca este netratat, vederea se reduce la vedere-tunel si in cele din urma se ajunge la orbire totala.

Cauze:
Glaucomul apare de obicei atunci cand lichidul din interiorul ochiului se acumuleaza, provocand presiune mai mare decat ochiul poate suporta. Canalul responsabil pentru drenarea acestui fluid se infunda, impiedicand eliberare adecvata a fluidului.
In alte cazuri, ochiul poate produce mai mult lichid decat in ​​mod normal si pur si simplu nu poate fi drenat suficient de rapid, producand astfel o presiune intraoculara mai mare. Cercetatorii inca nu au stabilit ceea ce ii face pe unii oameni sa fie mai predispusi la aceasta probema.
Alte cauze pot include traumatisme, tulburari genetice si fluxul de sange la nivelul nervului optic.