Dosar Charlie Hebdo.
Iata, mai jos, principale componente ale conferintei de presa ale procurorului Republicii de la Paris, Francois Molins: - Atacatorii Atacul a fost comis de cel putin doi oameni, in birourile saptamanalului Charlie Hebdo in districtul al XI-lea al Parisului si, mai apoi, in apropierea cladirii. Ei au fugit de la fata locului. Cu toate acestea, un martor a raportat trei persoane care au fost vazute fugind de la fata locului, a declarat Francois Molins.
- Atacul asupra Charlie Hebdo
In jurul orei 11:30 in aceasta dimineata [7 ianuarie], un vehicul Citroen C3 a aparut in fata cladirii sediului Charlie Hebdo, din care au coborat doua persoane imbracate in negru, cagulate, si purtand arme automate de tip Kalashnikov. Ei au intrebat pe doi oameni care se ocupau de intretinere, si care erau la biroul de primire, deci la intrare in local, unde se afla, cu precizie, sediul Charlie Hebdo, dupa care au deschis imediat focul si au ucis pe unul dintre ei. Indivizii s-au dus apoi in birourile saptamanalului Charlie Hebdo, la etajul al doilea, unde se afla regrupata intreaga echipa de redactie a ziarului. Cei doi barbati, au deschis focul in rafale si a ucis 10 de persoane, printre care figurau 8 jurnalisti, un politist din serviciul de protectie a personalitatilor care a fost insarcinat cu protectia unuia din responsabilii ziarului, si un invitat. Potrivit unui martor, cei care au tras au strigat Allah Akbar (Dumnezeu este cel mai mare) si au afirmat ca vor sa-l razbune pe Profet. Au plecat imediat din sediul cu un vehicul pe care l-au lasat in drum.
- Fuga Mergand pe o strada perpendiculara
Ei s-au regasit in fata cu o patrula de politie cu care a avut un prim schimb de foc, fara sa fie raniti. Apoi s-au gasit in fata unei patrule de politie pe bicicleta, care patrula, intalnire care a cauzat un o a doua salva de focuri, din nou, fara victime. Si, in sfarsit, al treilea act, s-a derulat pe bulevardul Richard Lenoir, cei responsabili declansand un al treilea schimb de focuri impotriva unei patrule de ofiteri de politie, in timpul careia unul dintre functionari, membru al Comisariatului celui de-al XI-lea arondisment a fost lovit si apoi ucis cu sange rece pe teren. Cei in cauza, trei la numar, dupa marturia unei persoane cu care au avut un accident au continuat drumul lor spre nordul Parisului si au lovit violent un Volkswagen Touran in Piata Colonel Fabien in districtul al XIX-lea, ranind soferita. Ei au incercat sa-si continue drumul, dar in cele din urma au parasit in graba masina lor pe strada Meaux si apoi imobilizat conducatorul unui Clio. Au confiscat vehiculul si au plecat cu acesta.