www.mihaidragomir.ro informeaza: DETOXIFIERE, DEPURARE, SLABIRE si REFORMARE. Aceste ''pacatuieli'' prevad mai multe momente in care sarbatorim la masa si multe alte circumstante in care suntem nevoiti, asa zis ''fortati de imprejurari'', sa mancam mai mult decat trebuie si mai ales ce nu trebuie. Dupa ce s-a abuzat de mancare si ''bunatati'' cum obisnuim sa alintam mancarea de sarbatori, se mareste colesterolul, trigliceridele si zaharul din sange la un nivel ametitor de mare, se acumuleaza niste kilogame in plus si se creeaza un disconfort major.
Puteti folosi retetele pe care vi le propun mai jos, retete simple si utile pentru a va recapata forma fizica si mai ales starea de bine. Dupa excesele culinare corpul comunica semnale care cuprind diverse manifestari:

" Aciditate gastrica
" Arsuri stomacale
" Atacuri de colite
" Dureri de cap
" Balonari
" Gaze si multe alte afectiuni generale
Acestea se datoreaza in principal meselor bogate in grasimi saturate gen sosuri, mancaruri gatite in grasime sau cu grasime, dulciuri comerciale care sunt dealtfel bine stiutele bombe calorice care au indice glicemic ridicat si care nu doar maresc nivelul zaharului din sange dar distrug si vitaminele ingerate, incetinind metabolismul si afectand organismul.
Tot timpul, in zilele de sarbatoare nu dorim sa avem restrictii si atunci pentru a nu renunta la petreceri si la placere trebuie aplicata regula cate putin din toate, fara a exagera " reprezinta cheia succesului. Pentru a putea remedia rapid greselile si pentru a putea evita daunele si afectiunile asupra starii de bine si a sanatatii, deexemplu dupa cele doua zile de sarbatoare a Craciunului, in care mesele au fost grele si abundente, ar fi ideal sa folosim in zilele care urmeaza imediat sarbatorii una din retetele din meniul pe care il propun mai jos.
Bineinteles ca urmeaza Revelionul, dar imediat dupa, a doua zi, puteti implementa una din retetele propuse. In acest fel nu doar favorizati remediul excesului alimentar dar si eliminati simptomele si neplacerile cu care va confruntati enumerate mai sus.
Retetele depurative si de detoxifiere prevad eliminarea mancarurilor: cereale si derivate rafinate ale acestora, bauturi acide si alcoolice, dulciuri, mezeluri, lapte si derivate (cu exceptia branzei ricotta si a iaurtului).
EFECTUL DETOX nu se obtine doar folosind legume si zarzavaturi se obtine si in functie de ceea ce consumati inainte de mese. O supa corect aleasa pentru deschiderea mesei este modul in care imbunatatiti curatarea organismului. Este diuretica si are efecte benefice impotriva grasimii: Supa de praz

SUPA DE PRAZ inainte de masa: 40 kcal /portie. Se prepara in 5 minute.
Reteta : 50 gr praz curatat si taiat rondele. O lingura de seminte de susan , 150 ml apa, sare marina. Se pune apa la fiert, se adauga prazul in apa fiarta si se lasa sa fiarba timp de 5- 8 minute. Se adauga sare dupa gust si la final se adauga si semnintele de susan si se poate servi.

PASTE INTEGRALE CU ANDIVA " 250 kcal, se prepara in 10 minute
Reteta: 50 gr pene integrale, un mugure mediu de andiva, 2 linguri ceapa tocata marunt, 2 linguri ulei masline extravirgin, sare marina, piper. Se taie bulbul de andiva felii subtiri si se pune intr-un castron. Pastele se fierb in apa putin sarata. Intr-o tigaie se pune uleiul de masline in care se coace putin cepa si apoi se adauga andiva taiata. Dupa ce se tin putin in tigaie se adauga peste ele pastele fierte (si scurse de apa). Se amesteca timp de 1 minut si apoi se servesc.

TOFU CU LEGUME " 310 kcal " se prepara in 10 minute
Reteta: 200 gr tofu ,200 gr napi (rapita salbatica) un catel de usturoi , un ardei iute, o lingurita ulei masline, sare marina. Intr-o tigaie se pun uleiul de masline, usturoiul pisat si ardeiul iute (fara seminte si tocat marunt). Dupa ce se rumenesc putin in tigaie se adauga napii fierti, taiati felii. Se adauga apoi si tofu taiat cubulete. Se amesteca 2-3 minute in tigaie toate pana prind o crusta dupa care se dau la racit si se servesc.

DESERTUL CU ACTIUNE DETOX " fenicul la tigaie- 93 kcal
Reteta " 2 bulbi de fenicul (finochi), 2 lingurite de ulei de masline, o portocala. Feniculul se taie felii subtiri si se fierbe timp de 10 minute. Se pune intr-o tigaie apoi cu uleiul de masline, se adauga sucul de la portocala si se mai tin 10 minute pana se restrange usor lichidul din tigaie.

CEAIUL - bautura de baza de plante si ierburi care completeaza parcursul anti " toxine
Ceai din seminte - 4 kcal
Se amesteca cate o masura de seminte de chimen, fenicul, anason, in 150 ml apa si cu o lingurita de miere. Apa se fierbe, dupa care, intr-o sita de metal pentru ceai, se pun semintele care se lasa in apa fiarta timp de 5 minute, apoi se scot. Se adauga la final miere in ceai. Bautura se poate utiliza la fiecare masa intermediara.