Jurnalul National): Bacterii ucigase (Autoare: Magda Marincovici)
La ora actuala, anual, rezistenta antibioticelor provoaca 700.000 de decese, din care 50.000 in Europa si Statele Unite. Iar din 2050, bacteriile care reusesc sa supravietuiasca, invingand antibioticele, ar putea provoca 10 milioane de decese, anual, in intreaga lume.
Din 2050, la nivel mondial, anual, bacteriile rezistente la antibiotice ar putea provoca aproximativ 10 milioane de decese care, in plan financiar, inseamna o reducere cu 2% pana la 3,5% a produsului intern brut (PIB), arata raportul unui grup de experti internationali , initiat de premierul britanic David Cameron in luna iulie si prezidat de Jim O'Neill, fostul economist sef al Goldman Sachs.
Majoritatea deceselor vor fi inregistrate in Asia si Africa. Potrivit studiului, in Europa, s-ar putea inregistra anual, in medie, 390.000 de decese, iar in Statele Unite, 317. 000.
Rezistenta la antibiotice ar putea deveni prima cauza de deces in lume, inaintea cancerului care ar ucide 8,2 milioane de persoane, diabetul (1,5 milioane decese anual), bolile diareice (1,4 milioane) sau accidentele rutiere (1,2 milioane).
Studiul evalueaza la 300 de milioane numarul persoanelor care ar muri prematur din cauza rezistentie la antibiotice in viitorii 35 de ani, subliniaza raportul, care se bazeaza pe doua studii prospective realizate de institutii importante. La ora actuala, anual, rezistenta antibioticelor provoaca 700.000 de decese, din care 50.000 in Europa si Statele Unite, precizeaza studiul. In fata acestui fenomen, premierul britanic vorbea de o amenintare reala si ingrijoratoare si de faptul ca dezvoltarea rapida a bacteriilor rezistente la scara planetara sporeste neincrederea in eficienta antibioticelor care ar putea sa intoarca medicina, undeva, in Evul Mediu, cand se consemnau multe decese provocate de infectii si leziuni, care azi pot fi tratate.
Consumul mondial de antibiotice a crescut cu aproape 40% intre 2000 si 2014, precizeaza raportul. Printre bacteriile care inregistreaza rezistenta la antibiotice se numara Klebsiella pneumonia (infectii ale cailor respiratorii), E.coli (bacterie intestinala) si Staphylococcus aureus. Ingrijorarile referitoare la rezistenta la antibiotice sporeste legat de HIV, malarie si tuberculoza. Din cauza cresterii alarmante a rezistentei bacilului Koch la terapiile curente a crescut foarte mult pericolul ca tuberculoaza sa devina incurabila. Asa a aparut tuberculoza cu rezistenta extinsa la medicamente. Rata de vindecare in cazul tuberculozei cu rezistenta extinsa este de maximum 30% si este conditionata de virulenta bacilului si starea sistemului imun al pacientului. Antibioticele sunt medicamente pentru tratarea infectiilor bacteriene precum pneumonia pneumococica sau infectiile sangelui cauzate de stafilococi. Nu toate antibioticele sunt active impotriva tuturor bacteriilor. In prezent, sunt mai mult de 15 clase de antibiotice diferite in privinta structurii chimice si actiunii contra bacteriilor.