Magazin : Intamplari cu documente sovietice OZN (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Urmariri fara urmari
Cert este ca George Knapp, un binecunoscut reporter de la KLAS-TV din Las Vegas, a vizitat Moscova in 1993 si a luat un interviu, pentru postul de televiziune ABC News, lui Boris Sokolov, deja ofiter in retragere. Acesta pastra copii ale 386 observatii OZN si, dupa unele negocieri delicate, tot dosarul a fost vandut lui George Knapp.
Colonelul Sokolov insusi a recunoscut, in interviul sau pentru ABC, ca daca am obtine cunoasterea tehnologiilor implicate, am dobandi un avantaj in competitia in care eram, din pacate, angajati la momentul respectiv". In acelasi interviu, Sokolov a mai declarat ca in spatiul ex-sovietic au existat 40 de cazuri in care pilotii au intalnit OZN-uri. La inceput li s-a ordonat sa le intercepteze si sa le doboare. Cand pilotii s-au angajat in urmarire, OZN-urile au accelerat, pilotii au pierdut controlul si avioanele s-au prabusit. S-a intamplat in trei cazuri, iar in doua dintre ele pilotul si-a pierdut viata. Dupa aceasta pilotii au primit ordin sa observe obiectul, dar sa schimbe directia si sa se indeparteze. (...) In mod hotarat, pilotii au perceput OZN-urile ca un pericol.
Documentele OZN obtinute de Knapp pot fi impartite in trei mari categorii. In prima este un scurt rezumat a 357 de cazuri autentificate intre 1978 si 1991. Ele dau data, ora si locul pentru fiecare incident, un scurt rezumat al raportului si daca au avut loc, acolo si atunci, lansari in spatiu sau orice alte experimente tehnice. Anchetatorii mai adaugau si ceea ce ei numeau influente", cum ar fi detectarea radar, efecte electromagnetice asupra echipamentelor, sau efecte fiziologice asupra martorilor. Desi aceste rezumate sunt date brute sau neevaluate, unele dintre ele furnizeaza o lectura interesanta si provocatoare.
A doua parte a dosarului colonelului Sokolov contine prezentarea mai detaliata a cazurilor individuale. Acestea constau din depozitiile complete, scrise, ale martorilor militari, inclusiv un chestionar completat. Chestionarul contine nu doar intrebarile evidente despre timp, forma, directia urmata de obiect, conditii meteorologice si asa mai departe, dar si influenta asupra mijloacelor tehnice" (echipamente electrice, radar, etc), precum si influenta asupra altor persoane". Sunt incluse in chestionar si desene si schite" ale observarii de fiinte si a mediului lor de viata.
Ultima categorie de documente obtinute de Knapp nu mai provenea din vechile arhive ale Ministerului sovietic, pastrate de catre colonelul Sokolov, ci dintr-un proiect mai nou, intreprins incepand cu anul 1991 de Ministerul rus al Apararii. Aceste documente au fost scoase de fapt pe furis din Rusia de Knapp, iar stilul si continutul lor sunt destul de diferite de cele ale proiectului anterior. Ele constau dintr-un numar de rapoarte cuprinzand nu atat cazuri individuale OZN, cat o varietate de subiecte cum ar fi: Istoria cercetarii OZN in URSS si Rusia, propulsia si motoarele non-traditionale", ca si Posibila aplicare pentru crearea de dispozitive tehnice militare si industriale". Exista si o scurta trecere in revista a unor documente americane OZN si a cercetarii ufologice populare din Vest, analiza mesajelor si a conceptiei filosofice ale unor contactati OZN rusi, rapoarte si zvonuri privind OZN-uri observate de cosmonauti rusi si asa mai departe.
Seful acestui proiect a convenit sa se intalneasca cu Knapp, dar fara a i se dezvalui identitatea. Nu exista date cu numele lui si fata lui era ascunsa de camera TV. Dar, in 1992, un om descris ca Locotenent-colonelul Alexandru Platskin, consultant pe probleme de fenomene anormale al Fortelor Armate Unite ale CSI", a fost intervievat si inregistrat pe camera pentru filmul documentar rus, OZN: Strict Secret", produs si regizat de catre ufologul din Samara Dr. Vladimir Avinsky. Platskin a declarat candid: Au existat cazuri in care s-a deschis, neautorizat, foc de arme automate asupra unor OZN-uri. De exemplu, in raionul Dzerjinski din regiunea Gorki, au fost ridicate avioane de lupta pentru a intercepta OZN-uri, au apucat sa le vada de cateva ori, dar totul a fost in zadar. Neobisnuitul fenomen a speriat si ingrozit santinele care au deschis focul asupra ciudatelor obiecte. Pilotii le-au vazut de multe ori pe ecranele radar.
Colonelul Sokolov, in interviul dat lui George Knapp, pare sa confirme declaratia lui Platskin. S-a dat un ordin pilotilor sa vaneze OZN-urile si traga in ele; cand pilotii au incercat, OZN-urile au accelerat disparand... In trei cazuri, pilotii au pierdut controlul si avionul s-a prabusit. Doi dintre pilotii au murit. Dupa aceasta, pilotii au primit un nou ordin. Cand vor vedea un OZN, sa schimbe cursul si sa se departeze.
Iata insa ca acelasi Boris Sokolov, impreuna cu Yuli Platov, sefii celor doua proiecte sovietice OZN, au publicat in anul 2000 un amplu articol in Vestnik Rossiiskoi Akademii Nauk, revista oficiala de lucrari a Academiei Ruse, articol intitulat Istoria cercetarii de stat, din URSS, a OZN-urilor.
(Va urma)