Sase societati s-au inscris in cursa pentru contractul de salubrizare al orasului Otopeni. Firma va fi responsabila de colectarea si transportul deseurilor municipale, igienizarea cailor publice si deszapezirea orasului pe o perioada de zece ani iar valoarea contractului este de 16 milioane de euro.
Cele sase societati care au inscris oferte la licitatie sunt Eco Aimeri S.R.L., SSB S.A., Romprest S.A., Rebu S.A., Dmv Prosal S.R.L. si Brai-Cata S.R.L. Societatile au, fiecare, un istoric in afacerile cu gunoi ce va fi analizat in cadrul selectiei finale a ofertelor.
S.C. Servicii Salubritate Bucuresti S.A. (SSB), a inceput activitatea de prestare a serviciilor de salubrizare in Municipiul Bucuresti, in sectoarele 6, 1 si 4, prin incheierea de contracte directe cu producatorii de deseuri, in august 2000.
In martie 2002, SSB a castigat licitatia publica pentru concesionarea serviciului public de salubritate a orasului Busteni, iar in septembrie 2002, a castigat licitatia pentru delegarea de gestiune in cadrul serviciului public de salubrizare a Municipiului Ploiesti. SSB si-a continuat extinderea in Judetul Prahova.
In perioada 2004 - 2007 a castigat licitatiile salubrizare in Costinesti, 23 August, Portul Constanta si Tuzla.
Infiintat dupa Revolutie, Iridex Group, din care face parte si SSB, e proprietatea milionarului Corneliu Pascu,un fost senator al Partidului Conservator, ales pe liste comune cu PSD in legislaturile 2000-2004 si 2004-2008.
Inainte de '89, Pascu a condus Antrepriza Romana, o intreprindere de lucrari utilitare cu activitati in Orientul Mijlociu. Corneliu Pascu a devenit un apropiat al lui Dan Voiculescu, sediul firmelor de presa Intact Publishing, fiind gazduite de cladirea Iridex de pe soseaua Bucuresti-Ploiesti.
In 2012, o licitatie din Giurgiu a trimis afacerile lui Corneliu Pascu in vizorul DNA, apoi a avut contracte chiar cu Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in perioada 2007-2008, condus pe atunci de Sorin Oprescu. Pe finalul madatului de parlamentar al lui Pascu, Iridex a semnat un contract cu Senatul Romaniei. Pascu a negat apartenenta sa integrala la firma SSB.
In fapt, el detine 8,2%, in timp ce 22 de procente revin fiilor sai, Forin si Cristian Pascu.
S.C. Compania Romprest Service S.A. s-a lansat in Romania la 23 martie 2001, ca o companie de prestari servicii in segmentul profesional de curatenie. Potrivit Registrului Comertului, firma are cinci asociati persoane juridice: Firstcom LLC, cu sediul in SUA, Detaco LTD, cu sediul in Canada, SC Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, SC Premium Management Team SRL si SC Europrest Invest SRL. Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, figureaza la Registrul Comertului cu doi asociati: statul roman, prin Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, reprezentat de Paul Tache, Sanda Radulescu si George Draghici si Fondul Proprietatea SA. SC Premium Management Team SRL are si ea un asociat persoana fizica, respectiv Ioan Radu Budeanu, patronul ziarului Cancan, iar SC Europrest Invest SRL are tot un singur asociat persoana fizica, Dragos Dobrescu, unul dintre cei mai puternici investitori in imobiliare. Dobrescu si Budeanu au cumparat pachet de 43,7% din actiunile pe care fondul de investitii 3I Group PLC le detinea la Compania Romprest Service, in martie 2014. Europrest Invest SRL, firma prin care Dragos Dobrescu a cumparat actiunile, are ca obiect principal de activitate colectarea deseurilor, precum si tratarea si eliminarea lor. Radu Budeanu a intrat in actionariatul Romprest prin intermediul Premium Management Team. Firma a fost infiintata in 2012 si nu a inregistrat nicio activitate pana in prezent. Dar, potrivit presei, omul de afaceri Florian Walter (fost Busca), finul lui Miron Mitrea, fost finantator al lui Dinamo, Universitatea Cluj si in prezent al Petrolului Ploiesti, este patronul Romprest.
Din 2001, Romprest a castigat contracte cu societati ale statului: SN CFR (30 de milioane de euro pentru a face curatenie in garniturile de tren), Metrorex, Aeroportul Otopeni, Gara de Nord, Posta Romana, Registrul Auto Roman, un contract cu cele doua baze militare americane din judetul Constanta.
Romprest a preluat serviciul de salubritate in sectorul 1 in 2008, un contract pe 25 ani in valoare de 450 milioane de euro. Contractul a fost anulat ulterior in instanta. Reprezentantii Primariei sectorului 1 spuneau, anul trecut, ca Primaria are un contract pe 15 ani cu Romprest, fara a preciza valoarea lui. Si in sectorul 5, Romprest executa serviciul de salubrizare in baza unor contracte atribuite direct, fara negociere, de primaria generala a Bucurestiului. Romprest a semnat un contract de 17 milioane de lei in 2011, unul de 16 milioane de lei in ianuarie 2012 si unul de 44 milioane lei in noiembrie 2012.
Dupa ce in luna iulie 2014 a obtinut, in urma procedurii de negociere fara anunt de participare, un contract de peste jumatate de milion de lei pentru serviciul de ordine si curatenie in parcarile si grupurile sanitare de pe Autostrada A2, Romprest si-a mai adjudecat in luna septembrie un contract in valoare de peste 2 milioane de lei pentru aceleasi servicii, in aceleasi 23 de parcari de pe tronsonul amintit.
REBU SA a pornit la drum in 1997, cu tehnologia preluata de la fostul serviciu de salubrizare al Bucurestiului, RASUB.
Primul contract de prestari servicii de salubrizare din Bucuresti a fost incheiat in data de 10.01.1997, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti a semnat cu SC Rer - Rwe Ecologic Service SA Bucuresti - REBU un contract pentru o perioada de 10 ani. Ulterior, durata contractului s-a modificat printr-o hotarare de Consiliu General care prevedea reorganizarea serviciului public de salubrizare prin organizarea de licitatii pentru sectoarele 2, 3 si 6, urmand ca in sectoarele 1, 4 si 5 aceasta activitate sa fie realizata, in continuare, de REBU SA.
In sectorul 1 al Capitalei, REBU a facut curatenie pana in august 2007 cand, primaria de sector a facut licitatie pentru desemnarea altui operator.
In sectorul 4, REBU face curatenie din 1997 pana in prezent, contractul initial fiind prelungit prin acte aditionale. In sectorul 5, din 1999 pana in 2001 activitatea de salubrizare a fost facuta de REBU. Firma RER Ecologic Service REBU SA este, potrivit mass-media, controlata de persoane importante ale PDL, in frunte cu deputatul Cezar Preda. De altfel, Preda a fost director in RER, coordonand filialele din Buzau, Galati si Tulcea. Mai mult, Preda a declarat, in 2007, unui cotidian central ca a coordonat toate afacerile RER din tara si a pus pe picioare intreaga afacere REBU.
Societatea Eco Aimeri S.R.L. este o companie noua in peisajul romanesc, cu capital integral privat, facand parte din Gruppo Biancamano S.p.a., infiintat in anul 2004. Grupul Biancamano S.p.a., potrivit website-ului companiei, este principalul operator din sfera privata a serviciilor de gestiune a deseurilor municipale din Italia. Prin subsidiara sa, Aimeri Ambiente S.p.a., ofera servicii personalizate de colectare de deseuri solide urbane si de curatenie ambientala - curatarea strazilor, a marii, a plajelor. Reprezentantul in Romania al societatii Eco Aimeri S.R.L. este Ivanciu Dumitru, care, inainte de revoluția din '89, lucra in cadrul Ministerul Comertului Exterior.
In vremea ministrului comunist Cornel Burtica, el a fost transferat in Serviciul de Informatii Externe cu specializarea Elvetia. Ivanciu Dumitru a participat direct la inceputul anilor '90 la privatizarea unei retele intregi de fabrici de sticla din Romania prin intermediul unor firme romano-elvetiene si prin grupul Euromex. Afacerile cu gunoi au fost tentante si, beneficiind de relatiile sale internationale facute din vremea comunismului, a reintrat in contact cu vechea sa cunostinta Giovanni Battista Pizzimbone, unul din numele sonore in domeniul colectarii deseurilor in Europa.
Cand a revenit in Romania, si-a infiintat un cabinet de avocatura, figurand, in prezent, in Baroul Bucuresti ca avocat de drept comercial si penal, precum si pe lista arbitrilor de la CCIB Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Societatea din Romania e administrata de fiul acestuia, Ivanciu Augustin Emanuel, cu pregatire juridica, la fel ca si tatal sau, aflat la inceputul carierei in domeniul gunoaielor.
Infiintata la sfarsitul anului 2012, societatea Dmv Prosal S.R.L. a declarat pentru anul trecut (2013) o cifra de afaceri de 1,198,562 RON si un numar de 14 angajati. Desi declara pe website-ul propriu o gama larga de servicii in domeniul gunoaielor, nu se cunosc inca informatii cu privire la activitatea sa, mai putin aparitiile ca ofertant in cadrul procedurilor de achizitii publice pentru salubrizarea oraselor Cluj-Napoca si Otopeni.
Societatea Brai-Cata SRL asigura salubrizarea in Municipiul Braila si in localitatea Chiscani, fiind responsabila astazi de o treime din gunoaiele brailene.
Seful Garzii de Mediu din Galati, Mihai Turcu (membru PDL) este prieten bun cu Dan Apostol (sef al Serviciul de Utilitate Publica, Administrare si Gospodarire Locala - SUPAGL) care controleaza din umbra societatea Brai-Cata, lucru confirmat de apropiati ai comisarului, citati de presa locala.
In 2002, Turcu aducea la Braila trei italieni care aveau majoritatea in firma Raffaele Esposito, Rosario Raneri si Ernesto Nudo.