Adevarul: Elicopter SMURD prabusit. Toti cei patru membri ai echipajului au murit

Un elicopter SMURD s-a prabusit in lacul Siutghiol din Constanta. Aparatul de zbor, care se indrepta spre Mihail Kogalniceanu, efectua o misiune medicala. Medicul Laura Vizireanu a fost resuscitata, dar a murit la spital. Aceeasi soarta au avut-o si copilotul Ginel Claudiu Cracanel, precum si pilotul Petre Catuneanu. Spre dimineata, scafandrii au gasit si trupul neinsufletit al asistentei, cel de-al patrulea membru al echipajului.
Toti cei patru membri ai echipajului care se aflau in elicopterul SMURD au decedat. Desi au fost resuscitati timp de mai multe ore, atat pilotul cat si co-pilotul au murit la spital. De asemenea, spre dimineata scafandrii au gasit in lac trupul neinsufletit al asistentei. Prima care si-a pierdut viata a fost medicul SMURD, decedat la spital.
- ORA 02.30 Scafandrii cauta si la aceasta ora trupul asistentei disparute, insa operatiunea este extrem de dificila din cauza cetii, a intunericului si a frigului deosebit de puternic. Raed Arafat sustine ca sansele ca asistenta sa fie gasita in viata sunt aproape de zero.
- ORA 00.06 A fost scos la mal pilotul elicopterului, Petre Catuneanu. Nu are semne vitale. In apa a mai ramas asistenta medicala Gabriela Camelia Harton.
- ORA 00.04 Copilotul elicopterului SMURD, Ginel Claudiu Cracanel, a fost gasit la o adancime de 6 metri, legat de scaun, au anuntat scafandrii. Cea de-a doua victima gasita a fost legata de scaun la o adancime de aproximativ 6 metri. Vizibilitatea era redusa, temperatura apei era de doar 2 grade Celsius si de asemenea era foarte mult mal. Am reusit sa gasim epava cu ajutorul unui sonar, nu am gasit insa carlinga, ci scaunul, unde victima era legata. Am adus-o apoi la suprafata, a declarat Marian Ciulei, scafandru in cadrul Centrului de Antrenament al scafandrilor de interventie din partea ISU Dobrogea.
- ORA 24 A fost gasita cea de-a treia victima a accidentului. Se fac manevre de resuscitare, zadarnice.
- ORA 23.50 Dr. Laura Vizireanu a fost declarata decedata. Raed Arafat a anuntat moartea medicului SMURD, dupa ore de lupta pentru supravietuire. UPDATE ORA 22.50 Intr-un comunicat de presa, presedintele Consiliului Judetean Constanta face cateva precizari legate de achizitia elicopterului ce s-a prabusit luni, 15 decembrie, in lacul Siutghiol. Nicusor Constantinescu afirma ca aparatul de zbor a fost preluat de SMURD, fara acceptul sau. Elicopterul face obiectul unei anchete DNA. Elicopterul Eurocopter are doua motoare, sisteme de zbor pe timp de noapte, flotoare. Este proprietatea Consiliului Judetean Constanta, achizitionat pe Programul Transfrontalier Romania-Bulgaria in 2013, operat de Aerodromul Tuzla. In urma unei licitatii publice a fost preluat in noiembrie 2014 de SMURD, fara acceptul meu, schimbandu-i-se destinatia pentru achizitia pe fonduri UE! Achizitia elicopterului si costurile mentenantei lui (inclusiv orele de zbor minimale pe luna, in numar de 5 pe pilot) sunt anchetate de DNA! Conditiile impuse de proprietarul elicopterului privind operarea acestuia cu respectarea normelor civile aeriene europene inclusiv privind numarul minim de ore de zbor pe luna de pilot nu stiu daca au fost respectate de SMURD, vremea nefiind potrivnica, apa lacului avand 8 grade Celsius, fara vant si fara ceata! Eu, desi sunt presedintele Consiliului Judetean Constanta si vicepresedintele Comitetului Judetean de Urgenta Constanta, nu am putut sa-mi exercit atributiile, deoarece am interdictie de la instanta sa iau legatura sub orice forma cu angajatii Consiliului Judetean Constanta si cu consilierii judeteni! Am anuntat prefectul sa intervina cand am aflat!, a declarat Nicusor Constantinescu, presedintele revenit la carma Consiliului Judetean Constanta.

(Va urma)