Adevarul: Elicopter SMURD prabusit. Toti cei patru membri ai echipajului au murit
(Con tinuare)

- ORA 20 Copilotul elicopterului este Ginel Claudiu Cracanel, iar pilot este Petre Catuneanu. Copilotul fusese desemnat recent cetatean de onoare al orasului Mioveni - Arges, de unde era originar, pentru meritele sale in salvarea vietilor. Ginel Claudiu Cracanel este casatorit cu Liliana, educatoare la gradinita Mioveni. Pilotul Petre Catuneanu este din Buzau, iar sotia sa este profesor la Liceul pentru nevazatori din Buzau. Au o fiica, Miruna, studenta la SNSPA.
- ORA 19.45 Noi echipaje de scafandri ai ISU au coborat in lacul Siutghiol pentru a continua cautarile. Echipati cu costumele de neopreon si cu mai multe butelii de oxigen, scafandrii incearca sa dea de urma victimelor prinse in carlinga elicopterului. Aparatul de zbor s-a rupt in doua la impactul cu apa, iar pana la ora actuala nu a fost gasita decat coada elicopterului. Apa lacului are in jur de 2-3 grade Celsius. Persoanele neechipate corespunzator scufundarii, asa cum erau pilotul, copilotul si asistenta medicala ramasi in apa, au sanse aproape nule de supravietuire. Se spera, totusi, doar intr-o minune.
- ORA 19.35 Echipele de interventie scot din lacul Siutghiol bucati din elicopterul prabusit. In apa au intrat 14 scafandri, pentru a cauta celelalte trei victime ale tragediei, iar pe lac mai sunt doua barci cu salvatori. Ancheta demarata in urma prabusirii elicopterului SMURD este coordonata de patru criminalisti si doi procurori militari din Bucuresti, dar si de procurorul militar Claudiu Lazar din Constanta. Doar una dintre cele patru victime ale tragediei aviatice, doctorita Laura Vizireanu (fosta Vizitiu), a fost gasita de echipajele de interventie. Victima a fost resuscitata si dusa la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta. Starea femeii este critica, sustine Raed Arafat, seful SMURD si Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului de Interne. Printre medicii care au efectuat manevrele de resuscitare a Laurei Vizireanu se numara colega sa, dr. Alexandra Cojocaru. Este in stare foarte proasta, a declarat medicul, afectata de tragedia care a lovit colectivul SMURD. Dr. Alexandra Cojocaru si dr. Laura Vizireanu Sursa foto Facebook UPDATE ORA 19.13 Un elicopter cu echipe de salvatori din Bucuresti se indreapta spre locul accidentului aviatic din judetul Constanta, vicepremierul Gabriel Oprea solicitand, totodata, interventia de urgenta a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apararii Nationale pentru a participa la misiunea de cautare, scrie Mediafax. UPDATE ora 19.00 In timp ce Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului de Interne, sustine ca ambulanta a ajuns in timp util la locul tragediei, martorii, locatari ai unui bloc de marginea lacului Siutghiol, sustin ca prima Salvare a ajuns cu mare greutate, dupa ce a gresit traseul. Am sunat de mai multe ori la 112. Prima ambulanta a ajuns aiurea, la pontonul de la Cazino (in centrul statiunii), in loc sa vina la Butoaie (in nordul statiunii), unde a cazut elicopterul, desi le-am dat toate coordonatele. Pana sa vina ambulanta, am vrut sa umflam noi o barca pneumatica, pentru a pleca pe lac, ca sa salvam oamenii. Strigau dupa ajutor. Am strigat la victime: Rezistati! Rezistati!, a declarat unul dintre martori. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat, pentru Realitatea TV, ca primul apel la 112 a fost inregistrat la ora 16:10.
- ORA 18.30 Ministerul de Interne a mai oferit un al doilea comunicat de presa, cu mai multe amanunte referitoare la accidentul in care a fost implicat elicopterul SMURD, la Siutghiol. Reproducem mai jos comunicatul MAI: Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns in zona accidentului aviatic in care a fost implicat un elicopter EC 135, operat de SMURD Constanta. Pentru intensificarea cautarilor membrilor echipajului elicopterului prabusit in zona lacului Siutghiol din judetul Constanta, din ordinul vicepremierului Gabriel Oprea un elicopter cu echipe de salvatori din Bucuresti este deja in zbor spre zona accidentului. Totodata, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat interventia de urgenta a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apararii Nationale pentru a participa la misiunea de cautare. Primele forte suplimentare au ajuns deja la locul accidentului. Pontonul de la Butoaie Foto S.I. Din informatiile de la fata locului, o persoana a fost scoasa din apa si a fost resuscitata. In continuare aceasta persoana a fost transportata la Spitalul Judetean Constanta. Persoana gasita facea parte din echipa medicala care se afla la bordul elicopterului. Barcile care au ajuns la fata locului si au recuperat prima victima sunt din cadrul ISU Dobrogea. Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la fata locului la ora 16.30. Prima persoana din echipaj a fost gasita la ora 16.45. La momentul accidentului, elicopterul se intorcea catre baza, de la o misiune de salvare aero-medicala, dupa ce a transportat un pacient la Spitalul Judetean Constanta. Elicopterul efectuase o misiune de preluare a unui pacient de la Tulcea, o batrana in varsta de 79 ani, pe care au transportat-o la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Apoi, aparatul de zbor s-a inaltat din nou pentru a merge sa alimenteze la baza de la Mihail Kogalniceanu. Ajuns deaspra lacului Siutghiol, elicopterul a pierdut din altitudine, coborand aproape de luciul apei, apoi s-a prabusit in lac. Martorii oculari au relatat ca cei patru membri ai echipajului au reusit sa iasa la suprafata, strigand disperati dupa ajutor. Timp de 20 minute, tipetele lor au fost auzite, apoi s-a asternut linistea, a povestit Andreea, locatar la parterul unui bloc situat chiar pe mal. Barca de salvare lansata la apa nu a putut porni motorul, astfel ca echipajul de intervemtie a plecat vaslind. De pe partea cealalta a lacului, un pescar din Ovidiu a venit cu barca la locul unde se scufundase elicopterul. Asa s-a reusit salvarea medicului Laura Vizireanu, care ramasese prinsa de un fragment al elicopterului, care plutea.
- ORA 18.15 Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns la locul tragediei si a declarat ca echipajele de cautare au gasit cabina elicopterului, in care,insa, nu se afla niciun om: Scafandrii actioneaza acum pentru a gasi victimele. Nu pot comenta mai multe, Parchetul Militar a deschis o ancheta. Conform unui scafandru aflat la fata locului, vizibilitatea in apa este foarte slaba, de cel mult jumatate de metru, iar adancimea apei este de 4-5 metri. Deocamdata au gasit doar jumatate din elicopter (coada), dar nu gasesc carlinga, unde se presupune ca se afla prinse celelalte persoane din elicopter.
(Va urma)