Jurnalul National: Virusul hepatitic C, scos din circulatie. Cu un program national si cu noile molecule, e posibila reducerea numarului cazurilor de ciroza si cancer hepatic (Autoar:e Magda Marincovici)
Romania ar putea sa scoata din circulatie virusul hepatitic C (VHC) in circa 10-15 ani cu ajutorul unui program national, bazat pe terapia cu moleculele de noua generatie, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals.
La ora actuala, VHC este suficient de cunoscut, ceea ce a permis punerea la punct a unor molecule care asigura vindecarea unui procent foarte mare de pacienti. Se stie unde este plasat VHC in celula, adica in apropierea nucleului, deci nu e un virus care se arhiveaza. Pornind de la faptul ca nu se arhiveaza in structura nucleului, VHC poate fi scos din circulatie. Asa au aparut medicamente direct active, care reusesc sa vindece pacientul cu VHC. Cand am constatat acest lucru ne-am pus problema daca Romania poate sa dezvolte un program national de scoatere din circulatie a VHC si, implicit, de scadere a poverii generate de hepatita cronica, ciroza, cancerul de ficat, in tara noastra, explica prof. dr. Streinu-Cercel.
Din punct de vedere epidemiologic, se stie ca hepatita C este o afectiune pandemica si ca este de cinci ori mai raspandita decat infectia cu HIV. Or, pentru HIV se deruleaza o serie de programe care au functionat foarte bine si asa se face ca se considera ca pandemia cu HIV a trecut in domeniul epidemiei, asteptandu-se sa treaca la nivel de focare, spune prof. dr Streinu-Cercel. Este un model care poate functiona si in cazul VHC.
Conform datelor OMS, se estimeaza ca, la nivel global, sunt 185 de milioane de oameni infectati cu VHC (3% din populatia globului), iar, in fiecare an, 3-4 milioane de persoane se infecteaza cu acest virus.
Din pacate, 85% dintre cazurile noi devin cronice, deoarece 15%-20% dintre pacientii care dezvolta infectie acuta cu VHC se vindeca spontan, restul sunt purtatori de virusuri si, intr-un timp variabil, (zeci de ani) fac boala cronica de ficat, ciroza hepatica si/sau cancer hepatic. La ora actuala, VHC este principala cauza de ciroza, carcinom hepatocelular si, implicit, de transplant hepatic. Unul din cinci cazuri evolueaza spre ciroza in 30 de ani. Aceste cazuri sunt grevate de o mortalitate de 1,5% anual. Incidenta anuala a carcinomului hepatocelular la pacientii cirotici este de circa 4%. Sunt date la nivel mondial aplicabile si in Romania.
De asemenea, despre VHC se mai stie care sunt tipurile virale cele mai raspandite. In tara noastra, este mai raspandit un anumit tip de genom viral care, din fericire, raspunde la noile tratamente in proportie de 98%. Adica, prin noile terapii, avem sansa ca 98% din pacienti sa fie vindecati. In momentul de fata, prin investitia pe care o facem, ajungem sa solutionam 50% din pacientii aflati in tratament, spune prof. Streinu-Cercel.
Studiile epidemiologice arata ca, in Romania, avem peste un un milion de persoane cu potential de infectie cu VHC (din care sunt eliminate cele aproximativ 20%, care se vindeca spontan). Caile de transmitere sunt si ele cunoscute: sange si produse de sange, utilizarea de droguri cu administrare intravenoasa - si in lotul pacientilor care se drogheaza la seringa 100% sunt infectati cu VHC -, tatuajele, piercigul, hemodializa, transmiterea prin manevre stomatologice, obiectele de uz personal folosite in comun. Cele mai afectate sunt persoanele din grupele de varsta 40 si 49 de ani si intre 60 si70 de ani, adica persoane nascute inainte de '89. Atunci, VHC era, practic, necunoscu. Se stia, in toata lumea, despre hepatita non B. Apoi, au aparut (in anii 91-92) testele pentru VHC la care Romania a trecut in mod standardizat. Daca inainte de 89, problema o reprezenta transfuzia de sange, dupa 89, au aparut alte nenorociri, cum le numeste prof. Streinu-Cercel: drogurile injectabile si etnobotanicele. Acestea din urma sunt o nenorocire pentru ca au perioada de injumatatire mica, sub o ora. Comparativ cu o persoana care se droga cu heroina la seringa si care facea doua administrari injectabile pe zi, o persoana care se drogheaza cu etnobotanice face 14-15 administrari, din pacate, cu aceeasi seringa, zile la rand, avertizeaza prof. Streinu-Cercel.