Vineri, 21 noiembrie 2014, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil a atras un semnal de alarma privind abuzurile la care sunt expusi copiii institutionalizati, adresat principalilor agenti ai sectorului guvernamental si neguvernamental.
Dezbaterea a avut ca pretext cazurile semnalate tot mai frecvent de mass-media privind abuzurile asupra copiilor institutionalizati si nu numai. Conform statisticilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copiilor si Adoptie (ANPDCA), in 2013, peste 12.000 de copii au fost victime ale unei forme de abuz, mergand pana la violenta extrema, din care doar 45 au fost semnalate in institutii de protectie a copilului. Participantii la dezbatere au exprimat un punct de vedere comun si anume ca indiferent de cifrele raportate, acestea nu reflecta realitatea. Societatea manifesta un nivel ridicat de toleranta la violenta, iar consecinta directa a acestui fapt este neraportarea abuzurilor. In plus, centrele rezidentiale sunt institutii inchise.
Violenta este o forma extrema a abuzului, dar si o forma extrema de exprimare a neglijentei. Pentru a gasi solutii la prevenirea abuzului si violentei trebuie sa stabilim ce anume defineste concret cele doua concepte. In ultimii 5 ani am avut doua cazuri de condamnari pentru copii torturati sau ucisi de asistenti maternali. Sunt doua cazuri fara precedent care nu au antrenat masuri legislative drastice. Violenta din centrele de plasament apare de la ingrijitor la copii, dar si intre copii. Sunt necesare masuri legislative drastice care sa atraga atentia asupra problemei copiilor din centrele de plasament", a declarat Bogdan Simion, Presedinte Onorific Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), director executiv SERA.