Senatorul Marian PAVEL a sustinut o declaratie politica intitulata " Egalitate in fata legii", pe care o puteti citi in continuare.
In Romania iesirea la pensie a stat intotdeauna sub semnul hazardului. Cu greu se poate gasi un domeniu al existentei noastre cotidiene in care sa se faca simtite inechitati mai dureroase pentru cei carora le sunt impuse. Prevederile legilor de profil s-au schimbat cu o asemenea viteza incat niciodata nu se putea prevedea traiectoria pe care urmau sa se inscrie veniturile unui pensionabil.
Conform alin.(1) al art. 16 din Constitutia Romaniei: "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari". Din nefericire, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale reconfirmata prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin alin. (2) al art. 169, emisa de Guvernul Boc si pusa in aplicare incepand cu data de 01.01.2011, a provocat o mare discriminare (nedreptate) unei categorii sociale, si asa defavorizate, si anume unor persoane cu dizabilitati, care si-au efectuat vechimea in campul muncii, si in grupele I si II de munca. Pana la data de 01.04.2001, aceste grupe de munca au fost luate in considerare. O data cu intrarea in vigoare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, acestor persoane cu dizabilitati nu le-a mai fost recunoscut (platit), sporul sau sumele cuvenite, pentru munca in grupele I si II de munca (regim cu noxe sau seminoxe). Aceste persoane au dreptul, la fel ca si celelalte categorii sociale, sa le fie recunoscuta munca, fara discriminare!
Persoanele cu dizabilitati au beneficiat de pensionarea la limita de varsta printr-o lege speciala (de exemplu, Legea 57/1992 privind incadrarea in munca a persoanelor handicapate), adica cu reducerea stagiului de cotizare, fiind vorba de ani efectivi lucrati in campul muncii. Aceasta reducere a stagiului de cotizare a persoanelor cu dizabilitati s-a prevazut de catre legiuitor, tocmai datorita dizabilitatii lor, in comparatie cu celelalte categorii de persoane (fara dizabilitati), aliniindu-se si tara noastra legislatiei din tarile membre ale Uniunii Europene. Totusi, in tara noastra, in schimbul acestei facilitati indreptatite pentru persoanele cu dizabilitati, acestora li s-a taiat sporul (sumele) pentru grupele I si II de munca, pentru care s-a cotizat ca si pentru alte categorii sociale.
In consecinta, persoanelor cu dizabilitati aflate in aceasta situatie, li s-a anulat o facilitate, respectiv reducerea stagiului de cotizare, prin neutilizarea sporurilor pentru grupele I si II de munca, deci s-a comis o conditionare, pentru ca ceea ce li s-a dat cu o mana, li s-a luat cu doua!
Mai mult decat atat, s-a produs o discriminare chiar si intre aceeasi categorie de persoane (cu dizabilitati), deoarece cei care au muncit in grupa a III-a de munca (normala), adica fara spor de grupa, nu au pierdut nimic, si sunt avantajati in comparatie cu cei care au muncit in grupele I si II de munca, si care au pierdut foarte mult.
Stimati colegi, astfel de inegalitati intre cetateni trebuie sa dispara dintr-un stat democratic precum Romania!