In data de 25 septembrie, la Institutul Clinic Fundeni, a avut loc a doua serie de ateliere creative, destinate bolnavilor cu limfom. Pe parcursul evenimentului, pacientii cu limfom au realizat sub indrumarea lectorilor de la Fundatia Calea Victoriei, obiecte pictate, care pot fi ulterior donate. Prima editie a acestor ateliere creative s-a desfasurat la Spitalul Clinic Coltea, in data de 17 septembrie. La cele doua serii de ateliere creative au participat peste 60 de persoane, atat bolnavi cat si apartinatori, care au creat obiecte pictate pentru rudele lor, ce nu s-au putut deplasa.
Tot in cadrul evenimentului, cei prezenti au primit "Dictionarul de Limfom", un instrument de educatie care este util atat bolnavilor de cancer limfatic, cat si prietenilor si rudelor acestora. Materialul a fost editat de Asociatia Bolnavilor cu Limfoame, cu sprijinul dnei. Prof. Dr. Anca Lupu si dlui. Dr. Radu Niculescu.
Publicat impreuna cu editia din 22 septembrie a unui cotidian de mare tiraj, dictionarul poate fi descarcat in continuare de pe site-ul www.dictionarlimfom.ro.
In plus, mai multe informatii despre cea mai frecventa forma de limfom sunt disponibile si pe portalul www.viataculimfom.ro.

Septembrie - Luna Internationala de Lupta Impotriva Limfomului

In septembrie - Luna Internationala de Lupta Impotriva Limfomului - Asociatia Bolnavilor cu Limfoame desfasoara a treia editie a campaniei "Info Limfom", ce isi propune sa creasca gradul de informare al publicului despre aceasta forma de cancer care ucide in fiecare an mai multi oameni decat calamitatile naturale.1
Conform unui raport publicat in anul 2009, in perioada 1990-2008 si-au pierdut viata din cauza inundatiilor, furtunilor, alunecarilor de teren, temperaturilor extreme si incendiilor de padure aproximativ 34,000 de persoane1. Din pacate, numai limfomul non - Hodgkin, cea mai frecventa forma de limfom, a ucis la nivel global, in anul 2012, peste 85.000 de persoane2.
In fiecare an sunt diagnosticate in tara noastra 1566 de cazuri noi de limfom, prevalenta bolii la 5 ani fiind de 3796 de cazuri. Din păcate, anual, 735 de persoane pierd lupta cu aceasta boala.
Limfomul este o forma de cancer ce afecteaza deopotriva tinerii si varstnicii, insa boala apare in principal la adulti, cel mai frecvent la persoane cu varste cuprinse intre 45 si 60 ani. La nivel global, exista peste 1 milion de persoane care sufera de limfom. Aproximativ 360,000 de cazuri noi de limfoame sunt diagnosticate anual in intreaga lume.3
Campania "Info Limfom" 2014, initiata de Asociatia Bolnavilor cu Limfoame, se deruleaza cu sprijinul Roche Romania, Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic Coltea si Fundatiei Calea Victoriei.
Simptome nespecifice ce pot insa anunta o boala grava
Limfomul este o boala ce ramane in continuare o mare provocare atat pentru medici, cat mai ales pentru pacienti. Simptomele ce pot anunta prezenta unui limfom sunt nespecifice acestei boli si pot include:
stare de oboseala cronica
infectii repetate
scadere in greutate
inflamarea unuia sau mai multor ganglioni
Persoanele ce manifesta aceastsa simptomatologie trebuie sa se prezinte la medic.