Senatorul Augustin Constantin MITU a sustinut o declaratie politica intitulata " Sa-i implicam pe tineri in democratie ! ", pe care o puteti citi in continuare.

Traditionalul mesaj pe care vi-l prezint, in calitate de membru al Comitetului Director al Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare, cu ocazia Zilei Internationale a Democratiei - 15 septembrie, are titlul "Sa-i implicam pe tineri in democratie".
Asa cum cunoasteti, Uniunea Interparlamentara - prin cele 164 de parlamente membre - a avut si are o contributie semnificativa - probabil cea mai importanta in plan parlamentar - la promovarea Zilei Internationale a Democratiei, inca de la instituirea acesteia, in 2008.
Tema propusa de Natiunile Unite si UIP pentru editia 2015 se constituie intr-o invitatie - adresata guvernelor, parlamentelor, organizatiilor societatii civile - de a aduce in prim plan importanta participarii active a tinerilor la promovarea, apararea si consolidarea valorilor si institutiilor democratice.
Tinerii - reprezinta astazi o cincime din populatia lumii. Multi dintre ei s-au aflat in centrul miscarilor recente de masa, in sprijinul democratiei si al libertatilor si drepturilor sociale si economice si, adesea, au reusit sa-si puna amprenta asupra proceselor democratice prin intermediul retelelor de socializare. Totusi, pe ansamblu, influenta tinerilor asupra institutiilor si vietii politice nationale ramane limitata.
Statisticile globale ne confirma ceea ce constatam zi de zi, cu totii: interesul ingrijorator de redus al tinerilor pentru politica, pentru cunoasterea institutiilor statului, chiar a drepturilor si libertatilor lor cetatenesti si pentru asumarea de responsabilitati in cadrul comunitatilor.
In majoritatea tarilor, fie ele cu solide traditii democratice sau cu democratii emergente, tinerii sunt reticenti in a se implica in politica pe caile traditionale: participarea lor in procesele electorale, ca si rata de adeziune la partidele politice, sunt, in general, in scadere. Asa se face ca, spre exemplu, la ora actuala numai 2% din parlamentarii lumii au mai putin de 30 de ani si numai 12% dintre ei au sub 40 de ani.
Ca atare, mai puternica implicare a tinerilor in viata "cetatii" - care, incontestabil, nu poate reprezenta doar un subiect "de o zi" pe o agenda nationala, europeana sau internationala - , isi revendica un loc din ce in ce mai important printre preocuparile pe termen lung ale tuturor statelor lumii.
In 2010, membrii UIP au adoptat rezolutia "Participarea tinerilor in procesul democratic", in care subliniau importanta participarii depline si active a tinerilor in procesele democratice.
De la adoptarea documentului sus-mentionat, UIP a facut demersuri sustinute in sprijinul participarii tinerilor la viata politica, indeosebi prin mobilizarea tinerilor parlamentari, facilitarea schimbului de experienta dintre acestia si incurajarea participarii lor la activitatile organizatiei.
Parlamentele membre au fost invitate sa includa tineri in delegatiile nationale, ceea ce a facut posibila constituirea, in 2013, a Forumului Tinerilor Parlamentari ai UIP, care are rolul de a se asigura ca documentele si deciziile Uniunii, oricare ar fi sfera lor tematica, reflecta si promoveaza si puncte de vedere ale tinerilor.
Iar in luna octombrie, UIP va organiza prima Conferinta mondiala a tinerilor parlamentari, la care va incerca sa gaseasca raspunsuri unor intrebari-cheie: de ce avem atat de putini tineri parlamentari ? care sunt obstacolele cu care se confrunta tinerii care doresc sa intre in politica si cum pot fi depasite ? avem de a face cu o dubla discriminare - pe criterii de varsta si gen - in cazul tinerelor femei ? cum se poate deschide parlamentul catre tineri ? cum se pot transforma miscarile de tineret in partide politice ?
Scopul final este, pe de o parte, realizarea unui inventar al instrumentelor prin care tinerii pot fi stimulati sa se implice mai mult si, pe de alta parte, elaborarea unui program general de actiune pentru tinerii politicieni.
Astfel de initiative si actiuni concertate in sfera democratiei aduc plusvaloare Strategiei 2012-2017 a UIP "Parlamente mai bune, democratii mai puternice", document menit sa sustina indeplinirea de catre organizatie, printr-o stransa cooperare intre membrii sai, a acestor doua obiective interdependente si esentiale pentru o dezvoltare economico-sociala incluziva si durabila.
Si nu este lipsit de interes sa adaug ca, in acelasi spirit, Consiliul Europei va dedica editia din toamna acestui an a Forumului Mondial al Democratiei gasirii unor raspunsuri viabile la intrebarea "cum poate tineretul revitaliza democratia ? "-, iar la Summit-ului Francofoniei, tot in toamna acestui an, se va discuta despre "forta crescanda" a tinerei generatii, ca "vector al pacii si actor al dezvoltarii" .
Cu certitudine, tinerii de astazi vor deveni liderii si decidentii politici de maine si, la fel de cert este faptul ca nu doar tinerele democratii - precum Romania -, au nevoie de aportul sustinut al tinerilor pentru a se dezvolta si consolida.
Lipsa de implicare a tinerilor este o veritabila provocare la adresa democratiei si, implicit, a institutiei sale fundamentale - Parlamentul. Acestea sunt considerentele pentru care astazi, 17 septembrie 2014, am dorit sa ma asigur ca acest semnal international de reflectie si de mobilizare, ajunge la fiecare dintre dumneavoastra.
Si, in masura in care il considerati intemeiat, ne putem intreba, daca noi, parlamentarii romani, liderii si decidentii politici ai prezentului, avem grija ca transmiterea stafetei democratiei intre generatii, sa se faca fara devieri de la interesul national si de la principiile si valorile universale.
Iar daca raspunsul nu ne multumeste, atunci care ar putea fi elementele de fundament si instrumentele unei strategii prin care sa trezim si sa pastram viu entuziasmul tinerilor pentru "lectia de democratie"? Ce am putea face ca democratia sa nu mai reprezinte doar un cuvant mostenit de la vechii greci, ci sa constituie un reper esential al devenirii noilor noastre generatii?
Pana la momentul la care vom putea fructifica, pe deplin, si rezultatele activitatilor internationale la care am facut referire, ma voi limita la a va impartasi unul dintre raspunsurile in care cred, si anume, puterea exemplului.
Am in vedere aici: un parlament onest si performant; exigenta sporita - incepand cu noi insine -; asigurarea accesului tinerilor la informatie politica corecta si de calitate; o mai mare deschidere catre tineri, prin adaptarea strategiilor de informare si dialog, atat din punct de vedere al mijloacelor de comunicare, cat si al subiectelor abordate; incurajarea participarii tinerilor la procesul legislativ incepand de la consultarile publice privind proiectele de acte normative; si, de ce nu, o actiune mai concertata a tinerilor nostri parlamentari, oricare ar fi apartenenta lor politica, pentru sustinerea unor obiective comune in beneficiul tinerei generatii din Romania.
Avem datoria de a-i cunoaste pe tineri si de a-i ajuta sa se si sa ne cunoasca, atat ca parlamentari, cat si ca oameni. Odata trecuta pana la capat puntea peste inca insuficienta comunicare intre alegatori si alesi si, odata estompata criza de legitimitate cu care se confrunta Parlamentul Romaniei - ca de altfel, majoritatea parlamentelor lumii - , vom putea construi, impreuna cu noile generatii, VALORI. Si, cu certitudine, la temelia acestora va ramane, in permanenta consolidare, imbogatire si de neclintit, DEMOCRATIA.