JURNALUL NATIONAL: Pancreasul, tratat in centre de excelenta (Autoare: Magda Marincovici)
Anual, in Romania, se fac aproximativ 2.000 de ecoendoscopii, iar in Franta, 65.000
Bolile pancreasului trebuie tratate in centre de excelenta care sa aiba specialisti cu expertiza necesara fiecare in domeniul lui, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, seful Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic la Cursul international de patologie pancreatica si workshop-ului "Rolul practic al ecoendoscopiei" de la Bucuresti.
"As sublinia o idee importanta care este valabila pentru toata patologia pancreatica: din punct de vedere al organizarii unui sistem de sanatate este nevoie ca o astfel de patologie sa fie concentrata in asa-numite centre de excelenta. Acestea trebuie sa se caracterizeze prin specialisti care sa aiba expertiza necesara fiecare in domeniul lui in primul rand si care sa fi probat in timp rezultate si in al doilea rand prin caracterul multidisciplinar, prin constituirea unor echipe din care fac parte gastroenterologi, anatomopatologi, radiologi, chirurgi. Este singura maniera prin care resursa de care dispune un sistem de sanatate fie constituita eficient si prin care populatiei sa i se poata oferi cele mai bune rezultate care se pot obtine in prezent in bolile pancreatice", a spus prof. dr. Irinel Popescu.
In prezent, centre de excelenta in patologia pancreatica avem la Bucuresti, Cluj si Iasi, unde rezultatele cu care se opereaza pancreasul sunt din ce in ce mai bune.
"Astfel de centre de excelenta se afla pe platforma Fundeni - este o clinica de gastroenterologie puternica, un serviciu de anatomopatologie foarte calificat, un serviciu de radiologie si centru de chirurgie pe care il conduc. As mentiona Institutul de Gastroenterologie si Anatompatologie din Cluj cu bune rezultate in afectiuni pancreatice, de asemenea Iasi a fost tot timpul un centru puternic, ramane poate doar sa isi doteze posibilitatile si fortele pe care le are si din Bucuresti, Spitalul Militar Central care are specialisti foarte calificati", apreciaza prof. dr. Irinel Popescu.
Acest eveniment important pentru comunitatea medicilor a fost onorat prin prezenta unor reputati specialisti din tara si din strainatate, printre care profesorii Marco Givannini si Peter Hegyl, care au prezentat ultimele noutati in patologia pancreatica. De asemenea, la acest eveniment s-a remarcat prezenta specialistilor in endoscopie. Prof. dr. Cristian Gheorghe, presedintele Asociatiei Romane de Patologie Pancreatica, a prcizat ca, in Romania, anual se fac aproximativ 2.000 de ecoendoscopii pe an, iar in Franta, 65.000.
"Ecoendoscopia este o tehnica de varf care imbina ecografia si endoscopia in acelasi aparat. Aparatura este extrem de scumpa si se face in prezent in 12 centre din Romania insa nu se acopera necesarul. In Franta, la populatia de acolo, se fac 65.000 de explorari ecoendoscopii pe an. Noi am ajuns in 2014 la 2.000 de astfel de explorari pe an. Am inceput in Romania in anul 2000. In Europa au inceput cu aceste explorari in anii ’80. Punctii se fac la noi in jur de 900, iar in Franta din cele 65.000 - 75% sunt punctii, asta pentru ca aparatura este scumpa", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe. In tara noastra, ecoendoscopii se fac in 12 centre.
"Centrul de la Fundeni a inceput aceste explorari in anul 2000 impreuna cu centrul de la Spitalul Militar Central. Noi am fost primii care am inceput cu tehnica aceasta in anul 2000 dupa care s-au dezvoltat centre la Craiova, Cluj, Constanta, Iasi din fericire au inceput si in clinicile private. Aparatura este foarte scumpa si la fel si accesoriile", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe.
Cursul international de patologie pancreatica si workshop-ul "Rolul practic al ecoendoscopiei a fost organizat de Asociatia Romana pentru Patologia Pancreatica, in parteneriat cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, Societatea Romana de Endoscopie Digestiva, UMF "Carol Davila" si Clinica de Medicina Interna si Gastroenterologie a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila".