ziarulring.ro: IINVAZIE RUSEASCA in Ucraina! Ion Iliescu explica ce PERICOL ne paste
Rusii au ocupat deja puncte strategice in estul Ucrainei, iar presedintele Petro Porosenko a declarat, ieri, ca Rusia a invadat tara. Fostul presedinte al Romaniei a explicat pentru "ring" ce trebuie sa faca marile organizatii internationale si Romania, dar si unde se vor opri cuceririle lui Vladimir Putin. Rezultatul intrevederii bilaterale a presedintilor Petro Porosenko si Vladimir Putin, din cadrul summitului regional de la Minsk, s-a vazut, ieri, in estul Ucrainei. In mai putin de 24 de ore de la incercarea de reconciliere, presedintele Ucrainei a declarat ca trupe ruse au invadat deja tara de la granita cu Romania. Totodata, ambasadorul ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev, a sustinut ca tara sa are nevoie de "ajutor militar de anvergura". La scurt timp de la acest apel, primul-ministru ucrainean, Arseni Iatenuik, a facut o declaratie ferma: "Cerem Uniunii Europene si Statelor Unite sa inghete toate activele rusesti pana ce Federatia Rusa isi va retrage fortele, militarii si va inceta aprovizionarea gherilelor conduse de rusi".
"Trebuie sa conlucram cu aliatii nostri" Mesajul presedintelui Petro Porosenko l-a determinat pe ministrul roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, sa sustina ca, in conditiile actuale, se impune convocarea CSAT. "E atributul presedintelui si e cazul sa anunte presedintia o reuniune a CSAT. Cert este ca, asa cum decurg lucrurile, chiar daca nu exista un risc de securitate direct asupra Romaniei, iata ca evolutiile merg in directia gresita", a declarat Corlatean. Fost sef al statului, Ion Iliescu a declarat, pentru "ring", ca a venit momentul ca UE si ONU sa puna presiune pe Rusia. "Toata evolutia din estul Ucrainei este ingrijoratoare. Vad ca la intalnirea de la Minsk nu s-a reusit o reconciliere. Este nevoie de presiuni care sa vina atat din partea Uniunii Europene, cat si din partea ONU. Noi trebuie sa conlucram cu aliatii nostri din UE si sa nu facem pasi de unii singuri. Pentru Romania nu cred ca exista un pericol. Eu nu cred ca se va ajunge pana la invadarea si cucerirea Ucrainei. Nu isi poate permite nici Rusia orice", ne-a declarat Ion Iliescu. Se vor rezuma la estul Ucrainei Fostul presedinte al Romaniei este de parere ca rusii ar fi interesati doar de partea estica a Ucrainei. "Kievul este leaganul formarii statului rus, de aceea exista sensibilitati si de o parte, si de cealalta la nivelul relatiei dintre Ucraina si Rusia. Dar ne aflam in fata unei realitati istorice. S-a constituit statul independent Ucraina la fel ca si statele baltice. Acolo este componenta ruso-ucraineana pe teritoriul Ucrainei. Estul Ucrainei este o zona, ca si Crimeea, cu populatie majoritara rusa, in timp ce in vest este mult mai slaba prezenta. Rusia se va rezuma la estul Ucrainei. Acolo sunt grupuri foarte active care au provocat revolte", a afirmat fostul sef al statului.
"Rusia are niste obligatii din punct de vedere al relatiilor interstatale.", Ion Iliescu
"Va trebui sa examinam toate datele care sunt disponibile pana la acest moment." Titus Corlatean, ministrul de externe al Romaniei
"Am inregistrat o invazie directa de forte militare ruse in regiunile din estul Ucrainei", Igor Prokopciuk, ambasadorul Kievului.