Blogul unui Liberal de Stanga : Razboi si pace in inima Europei

Iar au visat ucrainenii o moara de vant ruseasca, taman buna sa se lupte cu ea, si sa esueze intalnirea de la Minsk. Dupa cum arata lucrurile, e clar ca la Kiev sunt doua mari tabere: una, constienta ca acest conflict intern NU poate fi rezolvat pe calea armelor, tabara care tocmai ce a primit un sprijin, si un impuls din partea UE, respectiv Germaniei, prin coana Merkel, si alta, s-o numim generic "Fuck EU!", sprijinita de americani, care vrea continuarea razboiului, indiferent de costuri. Declarațiile lui Porosenko si Turcinov de ieri si de alaltaieri spun, practic, totul.
Conducerea Ucrainei este fragmentata si incoerenta, lipsita de viziune, si de instrumentele necesare luarii unor decizii clare si ferme. Opțiunea militara nu poate fi dusa pana la capat din cateva motive obiective: armata este o ruina, Garda Naționala o adunatura, motivata de orice, ura, dorința de razbunare, sete de sange, numai de sentimente "patriotice", nu, le lipsesc mijloacele si antrenamentul si, mai ales, sprijinul popular. Ucrainenii sunt constienți ca masacrarea rusilor si rusofonilor din Estul Ucrainei este o tragedie pentru intreaga țara, si ca in Ucraina nu va mai fi liniste in veci. Nu e vorba de cațiva rusi: e vorba despre circa opt milioane de oameni. Care locuiesc in partea cea mai dezvoltata industrial, dar si cea mai dependenta de piața ruseasca. Cum vor trai cu ei, daca pun un zid de morți intre cele doua comunitați? Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca si Kievul este plin de rusi, asta insemnand, practic, toate instituțiile statului ucrainean.
Pana la urma singura soluție, dar pe care Kievul o respinge, este federalizarea țarii. Cred, din tot ceea ce am vazut si citit pana acum, ca Moscova, Berlinul si chiar Bruxellesul ar sprijini o astfel de soluție. Care, mai devreme sau mai tarziu, poate duce la un soi de soluție si pentru Crimeea, o co-suveranitate ruso-ucraineana asupra teritoriului, care sa garanteze Rusiei accesul la portul Sevastopol. Exact ce NU vor americanii. Care au avut un plan de slabire a Rusiei, prin controlul Ucrainei. Ceea ce nimeni de la Moscova, nici macar bețivul de Elțin, daca ar fi trait, nu ar fi acceptat. Nu poți accepta dusmanul la usa ta, un dusman care sa-ți controleze resursele si puterea militara.
Ar fi bine ca liderii ucraineni sa nu uite ce raspundere au fața de cetațenii lor, si sa puna in prim plan interesele pomeniților cetațeni. Intalnirea de la Minsk trebuie sa aiba loc. Altminteri tancurile alea rusesti inventate vor deveni cat se poate de reale. Si daca la Kiev isi inchipuie cineva ca europenii ii vor urma pe americani intr-un atac asupra Rusiei de dragul lor, e cazul sa se trateze mintenas! Nimeni nu risca un razboi la scara continentala, cu niste costuri umane, economice si sociale uriase, de dragul unor marionete americane. Un astfel de razboi ar pune radical in discuție ordinea politica interna in țarile combatante si relațiile internaționale. Ar fi sfarsitul Occidentului cu adevarat.
Ma tem insa ca ca lucrurile vor degenera, pentru ca nici națiunile europene, nici americanii nu mai au lideri, ci doar niste caricaturi, puse in slujba unor interese private. Interese care sunt limitate la castigul imediat...