Agentia Europeana a Medicamentului recomanda evitarea bromocriptinei pentru oprirea lactatiei
Medicii trebuie sa renunte la prescrierea medicamentelor care au ca substanta activa bromocriptina (care stopeaza lactatia), recomanda Agentia Europeana a Medicamentului. Comercializat sub numele de Parlodel si sub forma de generic, in tarile Uniunii Europene, inclusiv in Romania, bromocriptina este substanta activa care actioneaza asupra circuitelor nervoase ale dopaminei. Bromocriptina este folosita in cazul pacientilor suferinzi de maladia Parkinson si, de asemenea, este frecvent prescrisa femeilor care asteapta sa nasca si nu doresc sa alapteze.

Efecte cardio, neuro si psihiatrice

Agentia franceza a medicamentului (ANSM) a semnalat deja efectele secundare "rare, dar uneori grave" in mod deosebit efecte cardiovasculare - accidental vascular cerebral, infarctul si hipertensiunea arteriala -, efecte neurologice (convulsii) si efecte psihiatrice (halucinatii). Pentru aceste motive ANSM a cerut reevaluarea bromocriptinei.
Comitetul european de coordonare (CMDh) din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului, entitatea europeana ce reprezinta diferitele agentii nationale ale medicamentului, a facut recomandarea ca bromocriptina sa nu mai fie utilizata in mod sistematic pentru prevenirea sau stoparea lactatiei.
Astfel, medicamentele care contin aceasta substanta ar mai putea fi prescrise pentru oprirea lactatiei doar in "cazuri speciale", cum este cazul unei mame cu infectia HIV sau pentru evitarea stresului suplimentar instalat dupa pierderea bebelusului in timpul sau imediat dupa nastere, precizeaza CMDh. De altfel, se stie ca, daca femeia nu alapteaza, lactatia se intrerupe de la sine in una-doua saptamani. "In plus, sunt alternative terapeutice pentru a evita bromocriptina, care pot fi folosite daca se impune oprirea lactatiei din ratiuni medicale, subliniaza Agentia franceza a medicamentului.
Bromocriptina este disponibila in tarile Uniunii Europene inca din 1973, inclusiv in tara noastra, si numarul cert de efecte secundare raportate autoritatilor de specialitate este foarte mic, cu o rata de incidenta estimata intre 0,005% si 0,4%, aminteste CMDh.

Sursa : Jurnalul National