MAGAZIN : OZN-uri, piloti militari si sceptici (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)

Proiectul Blue Book

Lista martorilor e lunga. Bill McNeff spunea ca a auzit de la cumnatul sau, care lucra ca agent de paza la baza aeriana Minot in 1968, ca in timp ce membrii echipajului de pe avionul B-52 faceau observatiile de mai sus, muncitorii de la sol au vazut ceva similar si s-a dat alarma la unul dintre silozurile de rachete Minuteman, aflata in apropierea bazei aeriene Minot. Bill McNeff, un inginer electrician pensionar, care traieste in Twin Cities, fost director pentru Minnesota al asociatiei ufologice MUFON, a declarat ca incidentul de la Minot a fost unul dintre motivele care l-au indemnat sa efectueze zeci de ani de cercetare privind fenomenul OZN. Cautarile lui l-au dus in 1980 la Arhivele Nationale din Washington, unde a examinat dosarele Proiectul Blue Book, continand rezultatele anchetelor oficiale ale US Air Force, din anii 1950 si 1960, privind obiectele zburatoare neidentificate.
"Au fost incidente (in timpul episodului Minot) care lipsesc din dosarele Blue Book", spunea McNeff. El adauga ca inregistrarea oficiala nu reflecta faptul ca doi aviatori au lesinat dupa o intalnire apropiata cu un OZN. Lipsea si un raport facut dupa ce acesta a afectat capacul unui siloz de rachete. "Ceea ce am aflat mai tarziu este ca acel capac a fost scos complet de pe siloz si culcat pe iarba", a spus McNeff.
McNeff considera ca incidentul Minot se numara printre cele mai interesante intalniri OZN, datorita numarului de martori si datorita apropierii sale de o instalatie militara nucleara bine pazita. Exista totusi sceptici, pe care aceste argumente nu-i impresioneaza. Unul dintre ei este Michael Schermer, editorul revistei "Skeptic" si fondator al asociatiei Skeptics Society. Pentru el, OZN-urile nu sunt nimic mai mult decat de evenimente pamantesti, care nu au fost inca explicate stiintific. Asa cum spune: "Ceea ce face publicul este sa puna pe picior de egalitate 'OZN' cu 'nava extraterestra', dar pana in prezent nu avem nicio farama de dovada ca oricare dintre observatii ar reprezenta ceva extraterestru".
El a declarat ca acest caz de la Minot, inclusiv contactul radar, care indica faptul ca un obiect s-a deplasat extrem de rapid, este interesant, dar nu dovedeste nimic. "De unde sa stim daca nu a fost cumva faptul ca un compartiment al armatei nu a spus unui alt compartiment al armatei ce anume face: de pilda, testarea unei arme secrete? Asta se intampla tot timpul."
Schermer a inventat chiar un termen pentru a explica de ce unii asimileaza OZN-urile cu vizite din spatiul cosmic. El spune: "Numesc 'patternicity', tendinta de a gasi modele semnificative intr-un zgomot aleator... In esenta, creierul nostru este cablat in asa fel incat sa gaseasca intotdeauna o explicatie, chiar daca ea nu exista. Cu alte cuvinte, avem o toleranta scazuta pentru ambiguitate."
McCaslin, care a devenit la un moment dat pilot si mai tarziu profesor de stiinte la un liceu din Texas, unde traieste si acum, nu stie ce este ceea ce a aparut pe radarul sau in acea noapte, acum mai bine de 40 de ani, si de unde putea sa vina. Dar el este convins ca una dintre explicatiile date atunci de Fortele Aeriene, si anume ca echipajul bombardierului ar fi urmarit steaua Vega, este o prostie. De fapt, el a folosit o expresie mai "tare", intrucat iritarea lui cauzata de aceasta gaselnita oficiala este inca evidenta chiar si dupa patru decenii. "Sarcina mea era sa navighez, tinand cont de mai multe repere, intre care era si steaua Vega" - a spus el - "Lucrul acela a fost pe sol sau aproape de sol. Cum putea sa fie o stea, daca il cautam pe pamant?"

(Va urma)