Jurnalul National : Obezitatea la brat cu cancerul. In Europa, 35% dintre femei si 50% dintre barbati sunt supraponderali sau obezi (Autoare : Magda Marincovici)
Obezitatea poate fi responsabila de cresterea riscurilor de cancer, provocand o reala ingrijorare specialistilor britanici. Aproape jumatate din numarul barbatilor si 35% din cel al femeilor din Europa sunt suprapoderali sau obezi. O treime din numarul copiilor cu varsta de 11 ani, ce traiesc pe continentul nostru, sunt supraponderali. Acest fenomen este cu atat mai grav cu cat ultimele cercetari ale specialistilor britanici conduc la concluzia ca intre obezitate si declansarea cancerului este o stransa legatura. Intr-un studiu publicat in revista The Lancet, cercetatorii releva faptul ca au monitorizat peste cinci milioane de persoane cu varste de peste 16 ani din Marea Britanie, de-a lungul a sapte ani. Din 22 de forme de cancer printre cele mai frecvente, ce au fost diagnosticate la 167.000 de participanti la acest studiu, 17 au fost puse in legatura directa cu indicele de masa corporala (IMC) mare. Dr. Raluca Sanda Visan, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice de la Centrul de diagnostic si tratament "Victor Babes", precizeaza ca IMC este un indicator oficial de calculare a greutatii corporale ideale pentru o inaltime data. IMC ajuta la stabilirea grupei de greutate, a gradului de obezitate si cate kilograme trebuie eliminate sau depuse pentru a ajunge la greutatea potrivita inaltimii. IMC este relevant pentru persoane cu varste intre 18 si 65 de ani si nu pentru copii, femei insarcinate, sportivi si varstnici. IMC se calculeaza impartind greutatea la patratul inaltimii. La un IMC = 18,49 o persoana este subponderala; intre 18,50 si 24,99 - normala; intre 25 si 29,99 - supraponderala; intre 30 si 34,99 - obezitate gradul I; intre 35 si 39,99 - obezitate gradul II; peste 40 - obezitate morbida.
Potrivit studiului cercetatorilor britanici, aceasta crestere anormala in greutate este asociata in 62% dintre cazuri cu cancerul de uter, in 31% dintre cazuri cu cancerul de vezica biliara, in 25% dintre cazuri cu cancerul renal si in 9% dintre cazuri cu cancerul tiroidei. "Se observa mai multe diferente in functie de forma de cancer. De exemplu, cancerul de uter este mult mai des diagnosticat in cazul unor persoane cu un IMC depasit, in timp ce pentru alte forme de cancer, implicarea surplusului de kilograme este mult mai mica, spre zero. Riscul de aparitie a anumitor cancere, cum ar fi cel al sanului, frecvent la femei inainte de menopauza, este scazut chiar daca IMC este mare. Aceasta indica faptul ca supraponderalitatea devine un factor de risc in functie de tipul de cancer", explica doctorul Krishnan Bhaskaran, principalul autor al acestui studiu. Dar in fata numarului crescand de pacienti cu cancer, cercetatorii insista asupra necesitatii combaterii obezitatii. In acest sens, ei spun ca se impun masuri urgente, radicale pentru a stopa raspandirea obezitatii, care numai in Marea Britanie ar putea sa provoace aproximativ 3.500 de noi cazuri de cancer anual. Trebuie spus ca si in tara noastra numarul persoanelor care sufera de obezitate este in crestere, ca de altfel si numarul cazurilor noi de cancer diagnosticate anual. Recent, Institutul National al Cancerului din SUA sublinia ca obezitatea in faze avansate este mai periculoasa decat tabagismul, pentru ca favorizeaza aparitia cancerului si, astfel, scurteaza speranta de viata.