Jurnalul National: Bronzul ciocolatiu, o moda letala. Melanomul se poate cuibari oriunde: sub unghii, intre degete, pe scalp, talpi sau mucoase (Autoare: Magda Marincovici)
Melanomul malign (MM) se poate dezvolta in cele mai nebanuite zone ale corpului nostru - sub unghii, interdigital si, atentie, pe scalp sau pe mucoase (anala, vulvara etc.) -, avertizeaza medicii specialisti cu ocazia lansarii campaniei despre melanom "Un viitor fara pata".
Prof. dr. Sorin Tiplica, seful Sectiei Dermatologie 2 la Spitalul Colentina, si medicul primar oncolog Florin Bacanu insista asupra necesitatii examinarii cu dermatoscopul si a autoxaminarii lunare pentru depistarea MM, cel mai agresiv cancer cutanat. Examinarea cu dermatoscopul trebuie efectuata de medicul dermatolog cu minutiozitate, deoarece "gasim MM sub o unghie sau pe mucoase. 5% dintre melanome sunt descoperite pe mucosa anala", precizeaza medicul oncolog Bacanu.
Specialistii spun ca oricine poate dezvolta un MM, dar mai ales persoanele cu tegumentele albe si care atunci cand se expun la soare nu se bronzeaza, ci se ard, cele care au avut arsuri solare in copilarie, deoarece efectele se cumuleaza, care au peste 50 de alunite sau care au mai trecut - ele sau un membru din familie - printr-un cancer de piele.
In tara noastra, incidenta mai mare a bolii este la barbati. In ultimii 25 de ani, incidenta a crescut de la 1,2/100.000 de persoane anual, la 4,5/100.000.
In 2012, la noi au fost depistate 1.121 de cazuri de MM. La nivel european, anual sunt depistate 80.000 de noi cazuri de MM si sunt inregistrate 20.000 de decese din cauza acestei boli. In Europa, cele mai multe cazuri sunt depistate in Norvegia, Danemarca si Elvetia.
In Europa, dar si in tara noastra, medicii se confrunta cu o crestere a numarului celor afectati de acest cancer sever, cu evolutie rapida spre metastaze la principalele organe interne si cu sanse reduse de supravietuire daca este descoperit in faze avansate. Dr. Adriana Melnic, director al Societatii Romane de Cancer, pune aceasta tendinta de crestere a numarului persoanelor afectate de MM pe seama expunerii prelungite si fara protectie adecvata la ultravioletele solare, dar si pe seama bronzului la solar, acesta din urma fiind inclus de OMS in categoria celor mai periculosi factori cancerigeni, dupa fumat si azbest.
Peste o treime dintre cazurile de cancer pot fi evitate prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Din stilul nostru de viata face parte si bronzul. Este placut, este la moda, dar poate fi datator de cancer de piele. De aceea, insanatosirea stilului nostru de viata poate incepe cu limitarea expunerii la ultraviolete, cu prezentarea la medic daca apar unele semnale: alunite atipice, asimetrice, cu bordura neregulata, de culori multipe si diametru peste 6 mm.
Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, subliniaza ca, in cadrul acestei campanii, derulata in aceasta vara, in orasele mari, mai ales pe litoral si stranduri, se efectueaza testarea gratuita pentru depistarea precoce a MM. Acestei campanii i s-a alaturat si celebra sportiva Simona Halep, dornica sa contribuie la sporirea gradului de constientizare a persoanelor care ignora actiunea nociva a soarelui asupra pielii.