Un nou test de sange ar putea descoperi, cu 10 ani inainte de aparitia unei tumori mamare, care sunt femeile cu risc de cancer de san. Acest test permite luarea unor masuri de prevenire a bolii.
Cercetatorii de la University College din Londra care au pus la punct acest test spun ca este prima modalitate de a stabili femeile cu risc de cancer de san inainte cu 10 ani de formarea tumorii. Ei pledeaza in acest mod pentru urgentarea masurilor de preventie si de modificare a stilului de viata, in asa fel incat sa se reduca riscul de cancer mamar, in special in cazul femeilor cu varste de peste 50 de ani.
Pana la acest test de sange, sigurul test existent este cel al evidentierii genei BRCA 1 modificate. In acest sens, exemplul cel mai cunoscut este cel al celebrei actrite Angelina Jolie, care a decis sa faca mastectomie preventiva, dupa ce a aflat ca are modificata gena BRCA 1. Or, testul de sange al cercetatorilor britanici prezinta avantajul de a releva riscul cancerelor ereditare, care reprezinta aproximativ 90% dintre cancerele de san.
Noul test de sange identifica urmele ADN in celule sanguine, care este o modalitate sigura de anticipare a unei posibile declansari a bolii. In opinia profesorului Martin Widschwendter, principalul autor al acestei descoperiri, testul se adreseaza in special femeilor la menopauza. El propune efectuarea testului din 5 in 5 ani. "Noi vom adapta astfel raspunsul medical in functie de risc.
De exemplu, pentru unele femei acesta ar insemna modificarea stilului de viata, pentru altele, o monitorizare atenta. Pentru femeile cu risc mare de boala s-ar putea initia chimioterapia sau alte tratamente de preventie", explica profesorul Widschwendter. "Depistarea precoce a cancerului de san este foarte importanta. Conform Societatii Americane de cancer, supravietuirea la 5 ani in stadiile 0 si I este de 100%, in stadiile II de 93%, in stadiul III de 72%, iar in stadiul IV de 22%.
De aceea este esential ca femeile sa se prezinte la examenele clinice la medicul de familie si, ulterior, la medicul specialist", spune dr. Cornelia Nitipir, sefa sectiei oncologie-radiologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias.
Cezar Irimia, presedintele Federatiei Bolnavilor de Cancer, subliniaza ca este decesiv sa beneficiem de o medicina preventiva, nu de una reactiva, cum se intampla acum, la noi, cand majoritatea demersurilor medicale au loc dupa ce a aparut boala. In acest sens, dr. Nitipir recomanda efectuarea periodica a mamografiei in cazul femeilor la menopauza. In tara noastra, cancerul mamar reprezinta prima cauza de imbolnavire de cancer la femei. Din pacate, majoritatea cancerelor mamare sunt descoperite in stadii avansate, ceea ce reduce sansele de vindecare.