Centrul de Analiza si Inovare Economico-Sociala - CAIES, in parteneriat cu Asociatia Catalactica - Filiala București, au dat startul proiectului M.A.M.A. - Model Aplicat pentru Maternitate Activa. Proiectul prevede crearea unui sistem durabil de asigurare si consolidare a participarii in munca a 540 de femei din regiunea București - Ilfov, aflate in timpul sau in procesul de intoarcere pe piata muncii dupa perioada de ingrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei. Sunt vizate si femeile tinere care isi planifica maternitatea si care se expun, astfel, riscului de a-si pierde locurile de munca sau de a fi reangajate pe posturi sub calificarea lor si, implicit, mai prost platite (practica des folosita in randul angajatorilor din Romania).
Ca o masura concreta de sprijinire a mamelor in mentinerea locurilor de munca, in cadrul proiectului va fi creat un Centru de Alaptare - Baby Office, pentru copii sugari, plasat in proximitatea locurilor de munca a unora dintre mame (fabrica, cladire de birouri etc.). Existenta unui astfel de centru va permite mamelor reintoarcerea la locul munca in cel mai scurt timp posibil, si va facilita acestora deplasarea facila pe perioada zilei, alternat cu programul de lucru, sa alapteze sugarii.
Serviciul va fi promovat si in randul a 100 de angajatori, ca masura de fidelizare a angajarilor prin marirea optiunilor in cadrul pachetului salarial, dar si ca masura de CSR.
In cadrul Centrului vor fi create 4 locuri de munca flexibile (norma partiala pentru 4 dintre femeile care au beneficiat de calificare/recalificare in ocupatia de ingrijitor de copii in cadrul proiectului).
Concomitent, proiectul vizeaza dezvoltarea unei campanii de conștientizare in randul femeilor si partenerilor sociali (in special angajatori membri ai patronatelor) asupra discriminarii femeii la locul de munca si riscurilor asociate acesteia, precum si a muncii flexibile.
In Romania, 25% dintre mame nu muncesc (Source: EU-LFS data 2010, ad hoc module ‘Reconciliation between work and family life’) ceea ce inseamna o pierdere consistenta in PIB, iar tendinta este in crestere daca se ia in considerare faptul ca pentru 80% dintre acestea, costurile formale de ingrijire (serviciu tip cresa) sunt prea mari. De asemenea, Romania se afla printre tarile cu cele mai mici rate de ocupare in randul femeilor, de doar 52% fata de media europeana de 58,5%.
M.A.M.A. - Model Aplicat pentru Maternitate Activa este un proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 "Investeste in oameni!".Bugetul total al proiectului este de 2171350 lei, valoarea finantarii neramburabile fiind de 2127923 lei.