Senatorul PSD Constanta, Nicolae Moga, a participat la sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta - Grupul de Suport Tehnic pentru Inundatii si Accidente la Constructii Hidrotehnice, reunit joi, 22 mai 2014, in Sala Ovala din cadrul Prefecturii judetului Constanta.
Vineri, 23 mai 2014, senatorul Moga, care-i repezinta pe localnicii din localitatile riverane Dunarii a survolat zona cu un avion usor, ca sa vada care este efectul inundatiilor. Pe tot sectorul traversat de Dunare, autoritatile sunt in alerta si au intarit digurile existente.
"Am vorbit la Harsova si stam binitor fata de vecinii nostri din Ialomita unde ati vazut culturile inundate, nu e mai rau ca alta data. Vicepremierul Dragnea a avut dreptate, digurile vor rezista", a spus Nicolae Moga, senator PSD Constanta.
La Harsova, autoritatile verifica in fiecare zi structura digului care protejeaza 25 de familii de fluviul care creste zilnic. Au fost pregatite 30 de camioane cu pamant pentru a intari eventualele brese.
In 2010, intreaga vale s-a aflat sub un metru de apa iar oamenii au avut pagube uriase. Dupa inundatiile de la acea data, reprezentantii primariei Hartova s-au mobilizat si au ridicat digul de pamant lung de 1.200 de metri si inalt de doi metri. Cheltuielile au fost minime, aproximativ 25.000 de lei, si au fost impartiti intre agentii economici si Primarie.
Un dig asemanator ar fi necesar si la Topalu. Aici, in doar 24 de ore, apa s-a apropiat cu cativa metri de gospodariile localnicilor. Pana acum, a acoperit 30 de hectare de pasune si gradini.
Toate localitatile din judetul Constanta aflate pe traseul Dunarii sunt in alerta de inundatii. Judetul Constanta va iesi de sub cod portocaliu de inundatii peste o saptamana.