Damian Draghici la RFI (Radio France International): Prefer sa mi se spuna "domnule tigan", decat "bai, romule!"
"Provocarea mea a devenit o obsesie, obsesia fiind problema romilor, problema fratilor mei, problema oamenilor mei".
Iata ce spune intr-un interviu la RFI Damian Draghici, candidat al Aliantei PSD-UNPR-PC pentru Parlamentul European. El precizeaza ca vrea sa promoveze politicile de incluziune sociala.
• Cum e corect, tigan sau rom?
Eu m-am nascut si sunt tigan. Politically correct sunt rom. Daca-mi spuneti "bai, romule, auzi?!" sau imi spui "domnule tigan", prefer sa-mi spui "domnule tigan" decat "bai, romule!". Conteaza si contextul, ca poti sa spui unuia la piata: "hai, ma, ce facem, ne romulim?". Nu, "hai, ba, ce facem, ne tiganim". Dar este exact cum e in America, unde intre noi doi daca suntem de etnie, putem sa ne spunem tigani, dar in afara etniei, cand vorbesti cu altcineva, iti spune rom", afirma Damian Draghici.
• De ce a intrat in politica?
"M-am retras din muzica din cauza ca nu mai simteam o provocare, nu mai simteam pasiune pentru muzica. Dupa parerea mea, cel mai important este sa simti pasiune pentru un lucru, sa-l faci din dragoste, altfel nu poti sa-l faci", raspunde senatorul.

"As avea nevoie de o mie de Damiani, ca sa rezolv problemele romilor"

Damian Draghici spune ca provocarea sa a devenit o obsesie: "Provocarea mea a devenit o obsesie, obsesia fiind problema romilor, problema fratilor mei, problema oamenilor mei. Exact cum muzica a devenit o pasiune, a devenit o obsesie. Ma refer la o obsesie acolo unde lucrul ala nu-l faci de la ora 9 la 5 si la 5 de-abia astepti sa pleci acasa. Lucrul ala pe care-l fac de doi-trei ani de zile, non stop, la ora 4 dimineata sunt sus, ma uit sa vad ce s-a intamplat undeva cu romii in Franta, in Germania, in Anglia, ma duc pana la Braila, sa vad daca s-a intamplat ceva cu altcineva, adica este o stare exact cum era starea muzicala, dar diferenta este ca la starea artistica era un moment de creativitate, era un moment de concerte, aici sunt asa de multe, incat as avea nevoie de o mie de Damiani, ca sa rezolve problemele".
"Nu vreau sa ma duc la Bruxelles pentru nimic altceva, nu ma pricep la agricultura, nu ma pricep la economie, singurul motiv pentru care ma duc la Bruxelles este pentru promovarea politicilor de incluziune sociala, sa promovez multidimensionalitatea politicilor de incluziune sociala, cei lipsiti de sansa, cei defavorizati si in primul rand pe romi. N-as putea sa spun ca doar romii sunt cei defavorizati si lipsiti de sansa, avem si noi aproape 30% din populatia Romaniei care sunt sub pragul de saracie", mai declara el.