Magda Marincovici (Jurnalul National): Depresia, boala multor tineri
OMS: accidentele rutiere, HIV si suicidul, principalele cauze de deces la baietii si fetele cu varste intre 10 si 19 ani
In cazul adolescentilor, accidentele rutiere, HIV/SIDA si suicidul sunt principalele cauze de deces, avertizeaza un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Health for the world’s adolescents), publicat saptamana aceasta. Potrivit raportului, depresia este principala cauza de boala si de handicap la baietii si fetele cu varste intre 10 si 19 ani. Raportul este o sinteza a unei cantitati mari de informatii publice, pe baza carora OMS face recomandari privitoare la sanatatea adolescentilor inclusiv la tabagism, consumul de alcool si droguri, HIV, traumatisme, sanatatea mentala, alimentatie, sanatatea sexuala, violenta etc.
La nivel global, se apreciaza ca, in 2012, au decedat 1,3 milioane de adolescenti.
In lume, nu se acorda suficienta atentie sanatatii adolescentilor. Si speram ca acest raport sa sensibilizeze autoritatile, in sensul ca acestea sa se intereseze mai in profunzime asupra problemelor de sanatate ale persoanelor cu varste intre 10 si 19 ani si sa accelereze materializarea actiunilor vizand sanatatea adolescentilor, spune dr. Flavia Bustreo, responsabil de sanatatea familiei, femeii si copilului in cadrul OMS.
La scara globala, accidentele rutiere sunt prima cauza de deces la adolescenti si a doua cauza de boala si de handicap la aceasta categorie de populatie. Decesele provocate de accidentele rutiere sunt de trei ori mai numeroase in cazul baietilor. Viteaza, alcoolemia, nerespectarea regulilor de protectie rutiera, nemarcarea spatiilor pietonale in zona unitatilor de invatamant, dobandirea prea usor a permisului de conducere sunt principalele cauze ale acestui fenomen.
In comunicatul OMS referitor la sanatatea adolescentilor, se foloseste cuvantul ravagii referitor la tulburarile psihice depistate la aceasta categorie de populatie, tocmai pentru a reda cat de grava este realitatea. La nivel global, depresia este prima cauza de boala si de handicap la aceasta categorie de populatie, in timp ce suicidul este a treia cauza de deces. Studiile de specialitate arata ca la jumatate dintre persoanele cu tulburari psihice primele simptome apar inainte de varsta de 14 ani.
In schimb raportul OMS, consemneaza o reducere a numarului deceselor si complicatiilor inregistrate in timpul sarcinii si la nastere, mai ales in regiunile unde rata mortalitatii maternale este mai mare. Totusi, datele indica faptul ca mortalitatea maternala este, in continuare, a doua cauza de deces in cazul fetelor intre 15 si 19 ani, dupa suicid. Potrivit estimarilor, numarul deceselor provocate de HIV este in crestere printre adolescenti. Fenomenul este mai accentuat in regiunea africana, fiind intr-un usor recul la nivelul celorlalte grupe de populatie. La nivel global, HIV este a doua cauza de deces la adolescenti. Diareele si infectiile cailor respiratorii inferioare reprezinta a doua si, respectiv, a patra cauza de deces la copiii intre 10 si 14 ani.
Raportul OMS subliniaza ca adolescenta reprezinta perioada cheie pentru preventia bolilor cronice, pentru a consolida sanatatea viitorului adult. Astfel, comportamentele la risc din adolescenta - tabagism, abuz de alcool, alimentatie dezechilibrata, sedentarism, obezitate - au consecinte severe asupra sanatatii tanarului de azi si efecte devastatoare asupra sanatatii adultului de maine, explica Jane Ferguson, din cadrul OMS, care a coordonat redactarea acestui raport.