Facut din granit albastru, Ghidul de piatra din Georgia este menit sa reziste testului timpului si sa comunice cunostinte filosofice, politice, astronomice etc. Este compus din patru blocuri de piatra mari, care contin 10 reguli de viata in 8 limbi: engleza, spaniola,swahili, hindusa, ebraica, araba, chineza si rusa. Pe partea de sus a structurii este inscriptionat un mesaj mai scurt in patru limbi antice: babiloniana, greaca clasica, sanscrita, si in hieroglife egiptene.
Cele patru pietre mari sunt aranjate intr-o configuratie de "roata cu zbaturi" care sunt orientate spre a capta miscarea soarelui pe tot parcursul anului si de asemenea, arata pozitiile extreme de rasarit si apus ale soarelui in ciclul sau de 18,6 ani.
Piatra din centru are doua caracteristici speciale: prima, Steaua Polara este intotdeauna vizibila printr-un orificiu special forat de la sud spre partea de nord a pietrei din centru; a doua, alta deschizatura se aliniaza cu pozitiile de rasarit ale soarelui la momentul solstitiilor de vara si de iarna si la echinoctiu.