Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Ziua Internationala a Pamantului", pe care o puteti citi in continuare.

Se apropie sarbatorile pascale si, intamplator sau nu, a treia zi de Paste coincide anul acesta cu Ziua Internationala a Pamantului. Cred ca este un prilej deosebit pentru noi toti sa reflectam nu doar la aspectele sufletesti ale fiecaruia dintre noi, asa cum sarbatoarea Invierii Domnului ne indeamna, dar si la lucrurile din jurul nostru, la bogatia si maretia planetei noastre, careia ar trebui poatesa ii acordam mai mult respect.
In fiecare an, ziua de 22 aprilie marcheaza Ziua Pamantului, mai exact ziua cand s-a nascut miscarea pentru protejarea mediului inconjurator. Nascuta in Statele Unite ale Americii, aceasta miscare a fost initiata de un senator american in 1970, cu scopul de a trezi clasa politica din dezinteresul pe care il arata fata de mediu. Dupa 2 decenii, in anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari au transformat Ziua Pamantului intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii, prin alaturarea lor in dorinta de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
Ulterior, in 2009, Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sarbatoare oficiala a planetei Pamant si expresie comuna a dorintei tuturor de a construi o societate stabila, pentru un viitor mai curat si mai verde. Iata de ce am considerat oportuna aducerea in atentia dumneavoastra a acestui subiect, caci perioada incarcata spiritual si emotional din Saptamana Mare, in care ne aflam, ne indeamna sa ne revizuim comportamentele si gandurile fata de noi, fata de cei din jur, dar si fata de natura si mediul inconjurator.
Este datoria noastra sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a proteja mediul in care traim cu totii. In spiritul desfasurarii oricarei actiuni zilnice ar trebui sa avem mereu in minte cuvintele proverbului amerindian care spune "Noi nu mostenim pamantul de la inaintasi, ci il imprumutam de la copiii nostri".
Dragi colegi, orice actiune de protejare a mediului, mai mica sau mai mare, este extrem de importanta. Trebuie sa sustinem crearea unei culturi a protectiei mediului, iar acest lucru il putem face nu prin simpla prezenta la diverse evenimente referitoare la protectia mediului, ci prin exemplul personal al fiecaruia dintre noi, prin implicarea directa in activitati concrete.
Aceste activitati includ reciclarea materialelor de orice fel, consumarea responsabila a resurselor limitate ale planetei, conservarea resurselor naturale precum petrolul si energia, interzicerea folosirii produselor chimice daunatoare si oprirea distrugerii habitatelor fundamentale precum padurile umede, avand drept exemplu cunoscuta padure a Amazonului si protejarea speciilor de animale si plante amenintate cu disparitia.
Ziua Pamantului este sarbatorita pe plan international ca o expresie comuna, ca o dorinta publica de a construi o societate stabila. Unind cetatenii in spiritul aceleiasi cauze, aceasta zi educa si mobilizeaza oamenii din intreaga lume pentru a proteja mediul inconjurator.
Dincolo de pozitie sau conditie, locuim cu totii pe aceeasi planeta si este responsabilitatea noastra sa facem din mediul inconjurator un loc mai bun pentru urmasii nostri.