Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Reglementari legale si necesare, in domeniul educatiei, de care beneficiaza 3.242 de cadre didactice din Romania", pe care o puteti citi in continuare.

Avand in vedere necesitatea sprijinirii educatiei, a cresterii sistemului de invatamant si a asigurarii desfasurarii in conditii normale a procesului de invatamant, Guvernul Romaniei a aprobat, miercuri, 9 aprilie, in sedinta de guvern, O.U.G. nr.16/2014 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011.
In fapt, a fost modificat art. 253 si la anexa dupa punctul 59 s-a introdus un nou punct, punctul 60, din Legea nr. 1/2011.
Modificarile au avut la baza si Decizia Curtii Constitutionale nr. 106/2014, publicata in M.O. nr. 238/03.04.2014.
De aceste modificari aduse Legii nr. 1/2011 urmeaza sa beneficieze 3.242 de cadre didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din ultimii 6 ani.
Dupa modificare art. 253, alin (1) are urmatorul cuprins:
"Cadrele didactice calificate, care au obtinut nota/media de cel putin 7 la un concurs national unic de titularizare in ultimii 6 ani si care sunt angajate cu contract individual de munca pe perioada determinata, pot fi repartizate, in sedinta publica organizata de inspectoratul scolar, pe perioada nedeterminata in unitatile de invatamant in care sunt angajate, daca postul didactic/catedra este vacant(a) si are viabilitate."
Notiunea de "viabilitate a unui post/unei catedre" presupune existenta postului/catedrei pe durata unui nivel de invatamant.
Ca senator de Valea Jiului, reprezint un colegiu cu 6 localitati urbane, respectiv municipiile Petrosani, Vulcan, Lupeni si orasele Petrila, Uricani si Aninoasa, unde multe cadre didactice asteptau de mult timp aceste clarificari legale, intrucat notiunea de viabilitate avea un caracter vadit imprecis, iar conditia acordului consiliului de administratie al scolii, deschidea calea arbitrariului si subiectivismului.
Din pacate suntem nevoiti sa carpim la o lege a educatiei nationale prin care Guvernul Boc a vrut sa arate poporului roman ca sintagma "scoala produce tampiti" este adevarata.
Din fericire avem o scoala romaneasca cu cadre didactice bine pregatite si elevi cu performante extraordinare la toate concursurile internationale la care participa. Felicitari!
In incheiere, adresez de la tribuna Senatului Romaniei, Paste Fericit tuturor locuitorilor din Valea Jiului, din judetul Hunedoara si din intreaga Romanie.