MAGAZIN : Zaharul - nu grasimile - ne omoara! (Autor : GEORGE CUSNARENCU)

Ca si in cazul nasterii Universului, unde nu ducem lipsa de teorii care mai de care mai fanteziste, si in privinta dietelor "sanatoase", teoriile n-au incetat sa ne asedieze. Zeci de teorii si de retete, care mai de care mai mediatizate, au dorit sa ne spuna ce e mai bine pentru sanatatea noastra. Numai ca ele se dovedesc azi eronate. Moda dietelor "sanatoase" are o vechime de numai cateva decenii si asta in cea mai mare masura din cauza unei mediatizari excesive si globale. Mii de "dieteticieni", de "experti", de "specialisti" au transmis prin intermediul unei media mereu in cautare de ratinguri zdrobitoare retete care mai de care mai funambulesti care au avut drept explicatie necesitatea de a combate obezitatea.
Obezitatea a fost decretata cel mai mare inamic al sanatatii umane, cauza a mortalitatii datorate afectiunilor cardio-vasculare. In aceasta hora a dietelor naucitoare s-au prins si cercetatori, oameni seriosi, a caror menire nu ar trebui sa fie publicitatea ieftina, ci rigurozitatea studiilor indelungi. Astfel, la un moment dat, "specialistii cercetatori" au decretat ca inamicii sanatatii si cauza a mortalitatii crescute sunt grasimile. Grasimile distrug nu doar sanatatea si silueta, ci si inima, aducand moartea prematura. "Dieteticienii" au nascocit imediat diete "sanatoase" care anatemizau grasimile.
Fanii emisiunilor televizate au aflat cu stupoare ca exista "colesterol", ba chiar si un "colesterol rau" vinovat de toate relele din lume, dar si de virtutile uleiului de masline, neaparat presat la rece, o "grasime" prietenoasa care nu trebuie sa lipseasca din casa niciunui om responsabil. Ca si in cazul teoriilor despre Univers, orice teorie despre dietele sanatoase, scoase din burta, adica niciodata demonstrate cu argumente convingatoare, a castigat teren. Numai ca, mai nou, cercetatorii au fost nevoiti sa recunoasca, nu se stie de cine obligati, ca, vai, vechile teorii sunt eronate, cam la fel cum a recunoscut si Stephen Hawking ca s-a inselat in privinta gaurilor negre. In ce consta eroarea? Ei bine, nu grasimile sunt cele care ne distrug inima, ci alte ingrediente atat de dragi noua: Mai exact, ZAHARUL si CARBOHIDRATII!
Cel care vine sa rastoarne deceniile de diete "sanatoase" este dr. James DiNicolantonio, un cercetator in domeniul afectiunilor cardiovasculare din New York. Teoria lui, facuta publica in revista "Open Heart", se bazeaza pe constatarea ca dietele sarace in grasimi nu reduc bolile de inima, cum se afirma fara dovezi reale. Poate ca dietele "sanatoase", bazate pe continut scazut de grasimi contribuie la ameliorarea siluetei, dar nu scad mortalitatea. Deci, nu sunt deloc sanatoase!
Adevaratii dusmani ai sanatatii sunt, in realitate, "dulceata" de zahar si "sanatosii" de carbohidrati. Specialistul american da cu piciorul unor campanii de sanatate care au fost intens mediatizate si la noi in ultimul deceniu, campanii care, in viziunea lui, au fost complet eronate. "Avem nevoie de o campanie de sanatate publica la fel de importanta ca cea pe care am avut-o in anii ’70 si ’80 care demoniza grasimile saturate, ca sa spunem ca ne-am inselat", declara recent dr. James DiNicolantonio. El recunoaste ca "nu exista nicio dovada concludenta ca o dieta saraca in grasimi are efecte pozitive asupra sanatatii". Dr. DiNicolantonio este obligat sa recunoasca faptul ca reducerea aportului de grasimi nu produce nici un efect, fie el bun sau rau.
Un mit nascut din eroare
Mai mult, ideea ca grasimile saturate cresc colesterolul este complet nefondata, adauga cercetatorul. Dimpotriva, dovezile arata ca o dieta saraca in carbohidrati, spre deosebire de o dieta saraca in grasimi, este cea care scade colesterolul rau. Si un alt consum care trebuie evitat, si el nu prea este amintit de "dieteticienii" de televizor, este cel al alimentelor procesate.
DiNicolantonio nu este singurul cercetator care a atras atentia asupra acestei erori perpetuate de decenii. Un grup de experti britanici, printre care si Brian Ratcliffe, profesor de nutritie la Robert Gordon University, din Aberdeen, a declarat anul trecut ca interpretarea gresita a studiilor stiintifice a perpetuat un mit conform caruia o dieta bogata in grasimi este daunatoare pentru inima. Sa nu uitam ca, prin campanii sustinute ale media mondiale, ale unor "specialisti dieteticieni", oamenii au fost manipulati pentru a reduce aportul de grasimi la 30 la suta din totalul de energie si aportul de grasimi saturate la 10 la suta. Si, desi in aceste campanii, s-a vorbit permanent despre beneficiile acestor reduceri de grasimi pentru sanatate, cercetatorii de laboratoare, si nu aceia de televizor, nu au reusit sa demonstreze ca exista o legatura intre consumul de grasimi saturate si riscul de boli cardiovasculare
Suedia a devenit primul stat care respinge mitul dietelor sarace in grasimi, in favoarea unei diete sarace in carbohidrati. "Este usor de inteles ca epidemia globala de boli de inima, diabet, obezitate si sindrom metabolic este cauzata de o dieta bogata in carbohidrati si zahar" subliniaza dr. James DiNicolantonio. Iar profesorul Tom Sanders de la King’s College din Londra e de parere ca oamenii ar trebui sa aleaga alimente bogate in uleiuri nesaturate cum ar fi pestele si nucile.
Teoretic e bine, numai ca azi pestele de crescatorie pe care il consuma oamenii in general este tot mai poluat cu dioxina, pesticide si mercur, fapt recunoscut tot mai fatis. Care este concluzia specialistului? Pentru a mentine sanatatea inimii este nevoie de o dieta saraca in carbohidrati rafinati, zaharuri si alimente procesate.
Practic, oamenii ar trebui sa reduca ratia zilnica de zahar la maximum 6 lingurite, dupa cum informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Oricum ar fi, e bine sa nu uitam si "sfatul" batranilor nostri care, chiar daca nu stiau nimic despre colesterolul bun sau rau, au transmis pe cale orala solutia ideala: orice e bun pentru sanatate daca nu e in exces. Ori in zilele noastre, nu doar ca aceasta zicala este ignorata, dar noi insine am devenit sclavii exceselor. De tot felul, nu doar culinare!