(continuare)

• AGERPRES: Chestiunea integrarii cetatenilor romani de etnie roma afecteaza in vreun fel parcursul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen?
• Damian Draghici: Sub influenta unor politicieni extremisti, unele state au incercat sa isi inchida granitele in fata migratiei, iar problematica roma a fost utilizata ca argument pentru a bloca accesul Romaniei la Spatiul Schengen.Nu cred ca motivul il reprezinta romii. Din pacate, confuzia persista si a fost alimentata de o parte a mass-media. Exista incercari ale unor state de a pasa responsabilitatea problemei romilor doar in sarcina tarilor de provenienta, o strategie care s-a dovedit superficiala si ineficienta. Problema nu se rezolva prin expulzari in masa, stimulente financiare sau inchiderea granitelor. Fiind o problema pan-europeana, este nevoie sa o gestionam cu mijloace si instrumente europene adecvate.E adevarat ca problema integrarii romilor este foarte complicata, avand in vedere problemele de discriminare, lipsa educatiei, izolare, excluziune si multe altele. Dar ea se poate rezolva printr-o colaborare stransa intre autoritatile europene si cele nationale sau locale pentru gasirea acelor solutii cu adevarat eficiente pe termen mediu si lung.

• AGERPRES: Ati participat recent, alaturi de premier, la o intalnire cu omul de afaceri George Soros. Victor Ponta a precizat public ulterior ca in cadrul discutiei s-a vorbit si despre interesul aratat de Soros pentru realizarea unui Institut European de Integrare a Romilor. Care este stadiul proiectului si care ar urma sa fie aportul lui George Soros la acesta?
• Damian Draghici: Intr-adevar, Institutul European al Romilor, in momentul in care va deveni realitate, va reprezenta un pilon fundamental al dezvoltarii identitare a comunitatilor de romi din Europa, mai ales acum cand atat atitudinile anti-rome, cat si discriminarea rasiala capata noi si noi valente si devin instrumente de manipulare politica in mana extremistilor radicali de dreapta.Avem politici nationale, avem fonduri europene si nationale alocate, sau cel putin pe hartie atribuite, pentru a administra complexitatea problematicii comunitatii rome din Europa. Dar faptul ca vorbim de o suma de comunitati, de un cumul de specificitati, ce trebuie atent luate in considerare si analizate, creeaza premisele pentru a permanentiza efortul acestei minoritati de a-si defini si promova identitatea, atat cea culturala, cat si cea etnica. Pentru acest lucru este nevoie de existenta cat mai urgenta a unui for functional format din intelectualitatea roma, care sa fie sustinut de actori interguvernamentali si non-guvernamentali de pe scena internationala, pentru a legitima eforturile ce se fac in scopul eliminarii barierelor existente.In acest sens, Institutul European al Romilor va fi determinantul principal al acestor eforturi. In ceea ce priveste dialogul pe care domnul George Soros l-a avut cu premierul roman, Victor Ponta, va pot confirma cu siguranta ca Executivul roman este printre sustinatorii acestei initiative. Prezenta Romaniei in Consiliul Europei a facut ca premierul roman sa se alature eforturilor secretarului general al Consiliului Europei, dl. Thorbjorn Jagland, de a face ca aceasta initiativa sa devina realitate si Institutul European al Romilor sa devina functional incepand cu primavara lui 2015.In orice caz, data fiind sustinerea constanta si importanta pe care domnul George Soros a avut-o fata de cauza populatiei rome din Europa, sunt convins ca isi doreste ca eforturile sale sa fie continuate intr-un mod concret si, din perspectiva infiintarii Institutului European al Romilor, sunt convins ca isi va folosi toate abilitatile de mediator pentru a aduce toti decidentii la aceeasi masa si pentru a-i convinge de necesitatea acestui demers.

• AGERPRES: Dorin Cioaba, unul dintre liderii comunitatii rome din Romania, a lansat recent ca propunere interzicerea casatoriilor intre romi la varste fragede. Cum priviti aceasta propunere si ce credeti ca ar putea face statul roman ca plus legislativ in acest sens?
• Damian Draghici: Consider ca legile statului trebuie respectate de toti cetatenii, mai ales in conditiile in care acestea sunt clare si lipsite de echivoc. Prevederi care stabilesc varsta legala pentru casatorie exista in Codul civil si nu pot fi dublate de interdictii speciale. Eu consider ca justitia este aceeasi pentru toti cetatenii Romaniei.
Romania este un stat de drept, cu legi in vigoare care trebuie respectate de toti cetatenii, indiferent de minoritatea careia ii apartin. Art. 272 din Codul civil reglementeaza concret acest aspect.

• AGERPRES: Credeti ca formatiunile politice ale romilor ar trebui sa joace un rol mai important si intentionati sa va implicati intr-un astfel de demers?
• Damian Draghici: Formatiunile politice etnice nu fac, dupa parerea mea, decat sa acutizeze atat atitudinile radicale din randurile cetatenilor ne-romi, cat si in randurile comunitatii. Legitimitatea in cadrul acestei probleme specifice, si anume varietatea si diversitatea complexitatii problematicii comunitatilor rome, se creeaza prin munca si rezultate obtinute, nu cred ca prin afilierea la un partid "etnic".

• AGERPRES: Cum ati reusit sa impacati muzica si politica in aceasta perioada scursa de la preluarea mandatului de senator?
Damian Draghici: M-am retras din viata artistica in mai 2011, cu un an inainte de a intra in viata politica.

• AGERPRES: Mai aveti timp pentru proiecte muzicale si daca da, care sunt acestea?
• Damian Draghici: Nu m-am mai implicat in proiecte muzicale. Am participat la un numar limitat de evenimente caritabile, in care m-am regasit ca valori.

Sursa: AGERPRES (autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tanasescu)