Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Republica Moldova a primit o veste buna de la Bruxelles", pe care o puteti citi in continuare.

Saptamana trecuta Consiliul European a luat decizia de a semna acordurile de asociere, inclusiv sectiunile de liber schimb, cu Republica Moldova si Georgia, nu mai tarziu de luna iunie acest an. De asemenea, Uniunea Europeana si Ucraina au semnat partea politica a Acordului de Asociere, marcand astfel sustinerea europeana fata de noile autoritati de la Kiev.
Dupa Summitul de la Vilnius, iata ca Republica Moldova primeste din nou confirmarea ca Uniunea Europeana doreste accelerarea procesului de aderare. Trebuie sa precizam, insa, ca semnarea acordurilor de asociere nu implica automat o apartenenta la Uniunea Europeana, pentru acest proces fiind necesari mai multi pasi.
Anuntul facut de Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a fost salutat cu bucurie de Premierul nostru, domnul Victor Ponta, care a declarat ca "toate eforturile depuse de Romania pentru a sustine drumul european al Republicii Moldova dau roade". Afirmam cu cateva saptamani in urma ca, in calitatea pe care o am, aceea de Co-Presedinte al Comisiei Comune pentru Integrare Europeana dintre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova, imi doresc ca parcursul european al Republicii Moldova sa fie un real succes! Pioritatea absoluta este semnarea Acordului de Asociere, inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor, cat de curand posibil.
Recentele evenimente din Ucraina au dus la accelerarea proceselor europene pentru Republica Moldova si Georgia, dar si pentru Ucraina. Pentru ambele tari se intrevede deja o perspectiva europeana si se face simtit interesul american, strategic pe aceasta zona. In acelasi timp, tensiunile din Ucraina trebuie sa ramana in atentia noastra si a Uniunii Europene, chiar daca Romania nu se afla in pericol direct, fiind membra NATO.
Este foarte important ca Acordul de Asociere sa poata fi ratificat de Parlamentul Republicii Moldova inainte de vacanta de vara.
Doresc sa mai fac o precizare cu referire la pasii pe care Republica Moldova va trebui sa-i faca, cel putin pana la semnarea Acordului de Asociere. Este vorba despre campania de informare a populatiei, pe care Premierul Iurie Leanca a anuntat-o deja, ca raspuns la unele dezinformari. In majoritatea statelor care au pornit pe drumul european, au existat eurosceptici si, de ce sa nu recunoastem, mai exista. Zvonurile lansate de eurosceptici, conform carora "aderarea la Uniunea Europeana va impune ca moldovenii sa treaca la catolicism", sau ca "asocierea cu UE va provoca saracie lucie in Moldova", sunt paguboase si nu aduc niciun beneficiu Republicii Moldova. Salut initiativa premierului moldovean care a promovat ideea unor deplasari in teren pentru informarea corecta a tuturor categoriilor sociale vis-a-vis de ceea ce inseamna semnarea Acordului de Asociere.
Asocierea la UE va permite o cooperare mai puternica intre tarile membre UE si Republica Moldova in domenii precum comertul, securitatea si cultura. Astfel, Republica Moldova isi croieste un nou drum catre liberalizarea comertului cu celelalte state membre ale UE, precum si catre un nou regim al vizelor. Cetatenii Republicii Moldova trebuie sa invete sa spuna: "Sunt cetatean european si am drepturi!" Moldovenii vor fi tratati ca orice cetatean german, francez, englez, italian si asa mai departe, peste tot in Uniunea Europeana. Se vor crea noi locuri de munca prin atragerea unor investitii si venirea unor firme in Republica Moldova. Asemenea produselor romanesti care au fost si sunt foarte bine vandute in UE, produsele din Republica Moldova se vor vinde foarte bine in comunitatea europeana. Si exemplele ar putea continua.
Din parlamentul Romaniei, noi trebuie sa incurajam aspiratiile pro-europene ale oficialilor de la Chisinau si trebuie sa trasmitem experienta noastra intregului popor moldovean.