Magda Marincovici (Jurnalul National): Inima artificiala merge mai departe

Claude Dany a trait 74 de zile cu un dispozitiv care imita inima naturala

Inima s-a oprit brusc. A fost un scurtcircuit, spune prof. Latremouille, unul dintre chirurgii care au participat la implantarea primei inimi artificiale. Scurtcircuit spune si prof. Alain Carpentier, parintele inimii artificiale Carmat. El precizeaza ca scurtcircuitul a atras dupa sine oprirea inimii, asa cum se intampla in cazul inimii naturale, dar bolnave. Acesta a fost cauza deznodamantului lui Claude Dany in varsta de 76 de ani, care a acceptat sa primeasca implantul unei inimi artificiale ce reproduce modul de functionare a inimii naturale. Premiera chirurgicala a avut loc la Spitalul european Georges Pompidou din Paris, la 18 decembrie, anul trecut. Acest implant face parte dintr-un test clinic in care criteriul de succes era de 30 de zile. Claude Dany a decedat la 2 martie anul acesta, dupa 74 de zile de la complicata interventie chirurgicala. Trebuie spus ca in cazul lui Claude Dany un transplant clasic de cord era imposibil, avand in vedere varsta lui inaintata.
Cautam sa intelegem de unde a venit aceasta problema electronica si de ce. Inginerii societatii Carmat lucreaza zi si noapte pentru a intelege. Si vor intelege, explica recent profesorul Alain Carpentier. Asa cum era de asteptat societatea care a realizat aceasta inima, considerata o bijuterie, s-a simtit lezata de aceasta explicatie. Pe de alta parte, prof. Daniel Duveau, unul dintre chirurgii ce au facut parte din echipa care a realizat acest implant, vine cu cateva nunate. El relateaza ca inima pacientului nu a cedat brusc. De-a lungul a doua ore, la fiecare oprire a dispozitivului, acesta facea tot ce este posibil pentru functionarea pompei, ceva asemanator unui medic care efectueaza un masaj cardiac. In ciuda unei defectiuni, probabil pe una dintre componentele electrice, dispozitivul si-a dovedit inteligenta. Aceasta defectiune nu pune la indoiala sistemul in totalitatea lui. Este ca in cazul motorului unei masini: din cauza unei probleme la bujie, nu renunti la masina, explica prof. Duveau.
In Journal de dimanche, familia pacientului povesteste despre infectii pulmonare si ale intestinului, ulcere, septicimie care l-au afectat pe Claude Dany. "Ultimele zile au fost foarte dificile, dar un timp a fost bine. Era fericit pentru ca era in viata si pentru ca participa la acest experiment", isi aminteste profesorul Duveau. De altfel, prof. Carpentier a subliniat ca aceste 74 de zile cat a trait pacientul cu inima artificiala le-a permis sa afle mai multe despre dificultatile ce ar putea interveni si, deci, ar putea fi evitate. "De fapt, acesta este scopul testelor clinice. Gratie curajului lui Claude Dany, acum imbunatatim pregatirile pentru a reusi cu celelalte implanturi", considera prof. Carpentier. Potrivit prof. Philippe Pouletty, cofondator al societatii Carmat, a anuntat ca testul clinic nu este suspendat, chirurgii continuand sa selecteze pacienti, intre timp, evident, aflandu-se mai mult privitor la cauzele decesului primului pacient. Inima artificiala Carmat este destinata suferinzilor de insuficienta cardiaca in faze terminale, care au o speranta de viata limitata.