Opozanta ucraineana Iulia Timosenko a asigurat sambata, dupa ce a fost eliberata, ca Ucraina va deveni "in timpul apropiat" membra a Uniunii Europene, relateaza postul de televiziune Russia Today, in pagina electronica.
"Sunt sigura ca Ucraina va intra in timpul apropiat in Uniunea Europeana si acest fapt va schimba totul", a afirmat Timosenko sambata seara, la Kiev.
De asemenea, ea a subliniat ca persoanele implicate in uciderea manifestantilor din Ucraina "trebuie sa fie pedepsite".
"Nu vom fi demni de memoria acelor persoane care ne-au deschis calea, dar au murit, daca nu-i vom pedepsi pe toti cei care au ucis, au batut studenti si alti oameni pasnici", a afirmat Timosenko.
Iulia Timosenko este un opozant feroce al presedintelui Viktor Ianukovici, destituit sambata de Parlament.
Inainte de a face cariera in politica, Iulia Timosenko a fost o femeie de afaceri de succes in domeniul industriei gazelor naturale. Ea a devenit bogata. Revista Forbes o plasa, la 28 iulie 2005, pe locul al treilea in clasamentul celor mai puternice femei din lume, dupa secretarul de stat Condoleezza Rice si vicepremierul chinez Wu Yi.
Intre decembrie 2004 si 8 septembrie 2005 a fost prim-ministru al Ucrainei. A fost demisa de presedintele Iuscenko, sub pretextul problemelor de coruptie. In urma alegerilor parlamentare din 2007, blocul condus de Timosenko si blocul Ucraina Noastra, sustinut de presedintele Viktor Iuscenko au castigat majoritatea in legislativul ucrainean, iar Iulia Timosenko a devenit din nou Prim-ministru al Ucrainei, candidatura ei fiind propusa de Presedinte si validata de Parlament cu 226 de voturi pentru (minimul necesar).
A candidat la alegerile prezidentiale din 2010, dar a fost invinsa de Viktor Ianukovici.
A primit 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere, actiune privita cu suspiciune de Uniunea Europeana si Kremlin. La 22 februarie 2014, Iulia Timosenko a fost eliberata in urma presiunii populare care a determinat ca la, 21 februarie 2014, Parlamentul sa elimine din codul de procedura penala articolul in urma caruia Iulia fusese condamnata.