Profesorul universitar doctor Vladimir Belis, o autoritate in domeniul medicinei legale, face proba ca nu expunerea la frig, ci paraplegia, adica paralizia totala, este cauza mortii studentei Aura Ion. In sustinerea acestui diagnostic, prof. univ. dr. Vladimir Belis se bazeaza pe afirmatiile medicilor raniti in accidentul aviatic din Apuseni si chiar ale Aurei. Si asta in timp ce seful Serviciului de Medicina Legala Alba scrie negru pe alb pe certificatul constatator medical ca Aura a decedat prin "expunerea indelungata la temperaturi scazute". In aceste conditii referitor la autopsie, prof. univ. dr. Vladimir Belis are banuiala ca "nu a fost deschis rahisul pentru ca, daca l-ar fi deschis, ar fi vazut leziunea medulara si medicul mergea pe alta cauza a mortii decat frigul".
Doctorul Pivniceru spunea ca "Aurelia a fost paralizata de gat in jos, imediat dupa accident. Respira greu". De altfel, si ceilalti medici raniti in accidentul aviatic din Apuseni au fost de acord ca Aura a fost paralizata de la gat in jos. Dar seful Serviciului de Medicina Legala Alba scrie in certificatul constatator medical de deces al studentei Aurelia Ion la rubrica cauza: "expunerea indelungata la temperaturi scazute".
Profesorul universitar doctor Vladimir Belis ne-a explicat ca, de fapt, paraplegia si nu frigul este cauza mortii Aurei Ion, tinand seama de afirmatiilor medicilor raniti, inclusiv ale Aurei.

• Magda Marincovici: Ce opinie aveti asupra diagnosticul specificat in certificatul medico-legal?
• Prof. univ. dr. Vladimir Belis: Diagnosticul pe care l-a scris medicul legist ca fiind cauza mortii "expunerea indelungata la temperaturi scazute", "inghetare", de la inceput trebuie spus ca este incorect.

• Magda Marincovici: De ce?
• Prof. univ. dr. Vladimir Belis: Pentru ca omul nu moare prin inghetare. Cand a inghetat, omul este deja mort de multe ore. Aici diagnosticul corect ar fi fost "refrigerare".
Dar nu asta este important in acest caz.

• Magda Marincovici: Si atunci ce este important pentru explicarea cauzei mortii Aurei Ion?
• Prof. univ. dr. Vladimir Belis: Pentru a preciza cauza mortii, eu ma conduc dupa afirmatiile medicilor si dupa afirmatia saracei Aura. Mai ales medicul Zamfir a spus ca, in timp ce incerca sa o resusciteze, a constatat ca atat membrele superioare, cat si cele inferioare erau in imposibilitate de a se misca. Pe de alta parte, si Aura spunea ca "nu ma pot misca si nu pot respira". Din aceste declaratii rezulta un lucru indubitabil. In timpul accidentului, Aura a suferit o fractura de coloana vertebrala inalta, cervicala, si fractura a determinat o distructie a maduvei spinarii. Aceasta este singura explicatie pentru care Aura nu era paraparetica, ci era paraplegica.

• Magda Marincovici: Care este diferenta intre parapareza si paraplegie?
• Prof. univ. dr. Vladimir Belis: Paraplegie inseamna sectiune totala a maduvei si imposibilitate totala de miscare.
Paraplegia e o paralizie totala de la gat in jos, cu imposibilitatea de a misca mainile si picioarele si cu mari dificultati de a respira. La dificultatea de a respira a contribuit si edemul ascendent care a ajuns la bulbul rahidian si care in cateva ore a dus la stopul cardiorespirator. In schimb, parapareticul tot mai poate sa miste ceva, un deget, ceva... Deci nu era parapareza, ci paraplegie. Acesta este diagnosticul meu.

• Magda Marincovici: Si aceasta nu s-a vazut la autopsie?
• Prof. univ. dr. Vladimir Belis: Important este ca acest lucru trebuia obligatoriu confirmat la autopsie. Era obligatia medicului legist. Eu nu stiu daca a facut-o sau nu, dar daca el a scris acest diagnostic de inghetare banuiesc, nu pot sa stiu sigur, ca nu a deschis canalul rahidian, coloana vertebrala la nivel cervical, pentru ca ar fi vazut leziunea grava a maduvei spinarii.

• Magda Marincovici: Ce se intampla in cazul acestui tip de leziune?
• Prof. univ. dr. Vladimir Belis: Acest tip de leziune nu duce la moarte imediata. Pentru ca permite un timp sa supravietuiesti. Insa din cauza traumatismului maduvei spinarii cervicale se produce un edem. De exemplu, daca te lovesti la o mana, ea se umfla. Acelasi lucru se intampla si aici. Se produce un edem al zonei medulare lezate, edem ascendent, care are tendinta sa mearga in sus spre bulbul rahidian, pentru ca maduva se continua cu bulbul rahidian. Atentie, la bulbul rahidian se afla centrii vitali. Ma refer la centrul cardio-respirator, care in conditiile unui edem masiv duce la oprirea circulatiei sangelui, a cordului si a respiratiei. De aceea, Aura spunea ca nu mai poate respira. Aceasta era probabil adevarata cauza a mortii. Spun probabil, deoarece eu nu am vazut raportul de autopsie. Dar daca nu s-a facut deschiderea canalului rahidian nu s-a putut pune in evidenta o leziune a maduvei spinarii. Si aceasta leziune a maduvei este confirmata de atat de afirmatiile doctorilor, in special ale doctorilor Zamfir, cat si ale Aurei. Repet, banuiesc ca nu a fost deschis rahisul pentru ca, daca l-ar fi deschis, ar fi vazut leziunea medulara si mergea pe alta cauza a mortii decat frigul. Asta este parerea mea, rezultata din deductii, din declaratiile medicilor si chiar ale Aurei. Si frigul a avut partea lui de contributie, dar aceasta e o alta poveste.

Sursa: Jurnalul National