Nastase: Dosarul Zambaccian a fost initiat de Basescu, Morar si Musca
Adrian Nastase vine, intr-o postare pe blog, sa-i contrazica pe presedintele Traian Basescu si primarul Emil Boc, potrivit carora dosarul Zambaccian ar fi pornit datorita unor denunturi facute de catre membri ai PSD. Nastase sustine ca cei care au initiat dosarul au fost Traian Basescu, Mona Musca si fostul procuror-sef al DNA Daniel Morar.
Nastase sustine ca in 2009 presedintele Basescu facea presiuni asupra Parlamentului pentru a-si da avizul in ceea ce priveste inceperea urmaririi penale.
"El spunea atunci ca dosarul a pornit de la denunturi ale unor "colegi de partid" - Sergiu Sechelariu si Irina Jianu. Minciuna, evident. Nu exista astfel de denunturi. In schimb, in urma unor controale financiare ordonate de DNA, in 2005-2006 la firmele lui Sechelariu, administratorul firmei, Cristina Popa a fost pusa sub invinuire si apoi, in schimbul denuntului impotriva noastra, a fost transformata in martor", scrie Nastase.
Acesta sustine ca acesta a fost doar un episod tarziu din epopeea dosarului Zambaccian care a inceput inca din 2002 cand Traian Basescu, ca primar general al Capitalei ar fi incercat, in scopuri politice, blocarea constructiei din Zambaccian. "Constructorul, Vertcon, l-a actionat in instanta si a castigat. Evident ca era vorba de o actiune cu substrat politic, in conditiile cunoscute. Mai mult, in bascalie, sesizarile respective, Basescu i le-a trimis, in copie, si presedintelui Iliescu dar si premierului Nastase!", scrie fostul premier.
Prima sesizare depusa la Parchet legata de terenul din Zambaccian a apartinut Monai Musca, sesizarea fiind depusa in timpul campaniei prezidentiale din 2004. "Erau cumva Mona Musca sau Basescu colegi de partid cu mine? Basescu stia bine (...) ca dosarul a fost pornit politic, la initiativa sa si a colegilor sai. Dupa alegeri, la 4 noiembrie 2005, Daniel Morar, proaspat numit la conducerea DNA de Basescu si Macovei, a redeschis dosarul. Era cumva Morar coleg de partid cu mine?", se intreaba Adrian Nastase.
El a mentionat o discutie cu Daniel Morar din noiembrie 2005. "La intrebarea mea, generata de articolele de presa, bagate pe "surse judiciare", daca DNA a redeschis dosarul Zambaccian, Morar, la inceputul lunii noiembrie, imi raspundea ca nu dar, dupa o zi sau doua, in 4 noiembrie, de aniversarea zilei de nastere a lui Basescu, DNA a anuntat ca a fost redeschis dosarul Zambaccian! Cum ar spune francezii "Tel maitre, tel valet" ("Asa stapan, asa sluga - n.red.) Informatiile la presa fusesera date, evident, de oamenii lui Morar", mai scrie Adrian Nastase.

Sursa : AmosNews